Επισκόπηση σχετικά με το τι είναι τα SPACs και πώς έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα SPACs

Ένας ολοένα και πιο δημοφιλής εναλλακτικός τρόπος για την εισαγωγή εταιρειών στο χρηματιστήριο είναι μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με τις SPAC, ίσως έχετε ακούσει για τις Virgin Galactic, Nikola ή DraftKings, οι οποίες έχουν ακολουθήσει τη διαδρομή SPAC για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο.

Σε αυτό το άρθρο, παρέχουμε βασικές πληροφορίες σχετικά με τις SPAC και συζητάμε πόσο πολύ έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια.

Τι είναι ένα SPAC;

Οι SPAC είναι εταιρείες που εισέρχονται στο χρηματιστήριο για να αντλήσουν κεφάλαια προκειμένου να αποκτήσουν ή να συγχωνευθούν με υφιστάμενες εταιρείες. Είναι επίσης γνωστές ως "εταιρείες λευκής επιταγής", επειδή συχνά δεν έχουν δηλωμένο στόχο εξαγοράς κατά τη σύστασή τους. Συνεπώς, οι επενδυτές της αρχικής δημόσιας προσφοράς (IPO) δεν γνωρίζουν την εταιρεία στην οποία τελικά θα επενδύσουν. Οι SPACs δεν έχουν επίσης καμία υφιστάμενη επιχειρηματική δραστηριότητα κατά τη στιγμή της δημόσιας εγγραφής τους.

Πώς λειτουργεί μια SPAC;

Μια SPAC συγκεντρώνει χρήματα μέσω μιας ΑΜΚ κατά την οποία μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης της SPAC συγκεντρώνονται και πωλούνται ως μονάδα, συνήθως προς 10 δολάρια. Μετά την ΑΜΚ, οι μονάδες διαχωρίζονται σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης που μπορούν να διαπραγματεύονται στην αγορά.

Τα έσοδα από την ΑΜΚ κρατούνται στη συνέχεια σε ένα καταπίστευμα και θα χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερη ημερομηνία για μια εξαγορά. Μετά την ΑΜΚ, η SPAC θα έχει συνήθως δύο χρόνια για να ορίσει μια εταιρεία για να αποκτήσει και να ολοκληρώσει την εξαγορά. Εάν η εξαγορά δεν ολοκληρωθεί εντός του συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου, τα περιουσιακά στοιχεία στο καταπίστευμα ρευστοποιούνται και επιστρέφονται στους μετόχους.

Σε περίπτωση που η σχεδιαζόμενη εξαγορά δεν αρέσει στους επενδυτές, μπορούν να πουλήσουν τις μετοχές τους, αλλά μπορούν να κρατήσουν τα δικαιώματα προαίρεσης. Επομένως, εάν μια εξαγορά πάει καλύτερα από ό,τι περίμενε ο επενδυτής που αποχώρησε, ο επενδυτής μπορεί να αγοράσει περισσότερες μετοχές παραδίδοντας τα δικαιώματα προαίρεσης και βάζοντας μια σταθερή τιμή ανά μετοχή, συνήθως 11,50 δολάρια, σε κάποιο σημείο στο μέλλον. Αυτό μπορεί να είναι ελκυστικό για εκείνους που πιστεύουν ότι οι τιμές των μετοχών της εταιρείας που θα προκύψει από την εξαγορά SPAC θα αυξηθούν μετά τη δημόσια εγγραφή της.

Αφού πραγματοποιηθεί η εξαγορά, το σύμβολο και το όνομα της SPAC συχνά αλλάζουν και αντικατοπτρίζουν την εταιρεία που αποκτήθηκε. Οι όροι του warrant θα παραμείνουν οι ίδιοι, αλλά θα είναι μετατρέψιμοι σε μετοχές υπό τη νέα επωνυμία και το νέο σύμβολο.

Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές δημόσιες εγγραφές, η εξαγορά από ή η συγχώνευση με μια SPAC είναι γενικά ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εισαχθεί μια εταιρεία στο χρηματιστήριο όσον αφορά το κόστος, αλλά περισσότερο όσον αφορά το χρόνο. Η παραδοσιακή διαδικασία IPO μπορεί να διαρκέσει μήνες, ενώ η διαδικασία SPAC μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Ποιο είναι ένα παράδειγμα SPAC;

Για να κατανοήσετε καλύτερα τι είναι μια SPAC και πώς λειτουργεί, θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα μια από τις πιο προβεβλημένες SPAC. Το 2017, μια εταιρεία κέλυφος με την ονομασία Social Capital Hedosophia (SCH) άρχισε να διαπραγματεύεται με τον κωδικό IPOA.

Τον Ιούλιο του 2019, η Virgin Galactic ανακοίνωσε ότι θα συγχωνευτεί με την SCH, με την οποία η SCH θα αποκτήσει το 49% της Virgin Galactic, με αποτέλεσμα να προκύψει μια εταιρεία με την ονομασία Virgin Galactic Holdings. Στη συνέχεια, η συναλλαγή ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2020. Οι κοινές μετοχές, τα μερίδια και τα δικαιώματα προαίρεσης της Virgin Galactic Holdings άρχισαν στη συνέχεια να διαπραγματεύονται με τους κωδικούς "SPCE", "SPCE.U" και "SPCE WS" αντίστοιχα. (Τον Μάρτιο του 2020, η Virgin Galactic ανακοίνωσε την εξόφληση των εκκρεμών warrants της, επομένως είναι πλέον δυνατή μόνο η διαπραγμάτευση μετοχών της Virgin Galactic).

Πώς αυξήθηκε η δημοτικότητα των SPACs;

Η πρώτη καταγεγραμμένη εισαγωγή μιας SPAC χρονολογείται από το 1993, αλλά μόλις πρόσφατα απέκτησαν μεγάλη απήχηση. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι SPACs συγκέντρωσαν περίπου 41 δισεκατομμύρια δολάρια από την αρχή του έτους έως το τέλος Σεπτεμβρίου. Για λόγους προοπτικής, αυτό είναι περισσότερο από το ποσό που συγκεντρώθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια μαζί. Από τα 41 δισ. δολάρια, περίπου 29 δισ. δολάρια έχουν συγκεντρωθεί από την 1η Ιουλίου. Το Bloomberg σημείωσε επίσης ότι οι SPACs αντιπροσώπευαν περίπου το 40% του όγκου των φετινών ΑΜΚ.

Τα SPACs έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα και αντιπροσωπεύουν περίπου το 40% του όγκου των φετινών IPO.

Investing via DEGIRO

Επένδυση μέσω DEGIRO

Θα θέλατε να επενδύσετε σε μια SPAC; Αρχικά, όταν μια SPAC ξεκινάει να διαπραγματεύεται, συνήθως το κάνει ως μονάδα, όπως αναφέρθηκε. Δεν προσφέρουμε επενδύσεις σε μονάδες, ωστόσο, μόλις οι μονάδες διασπαστούν σε μετοχές και δικαιώματα προαίρεσης, μπορείτε να επενδύσετε στις μετοχές μέσω της πλατφόρμας μας. Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε μετοχές μιας εταιρείας που προκύπτει από μια εξαγορά SPAC μόλις η εταιρεία που προκύπτει αρχίσει να διαπραγματεύεται με τη νέα της επωνυμία και το νέο της διακριτικό τίτλο.

Με έναν λογαριασμό DEGIRO, μπορείτε να επενδύσετε σε ένα πλήθος χρηματοοικονομικών προϊόντων, σε περισσότερα από πενήντα χρηματιστήρια σε τριάντα χώρες. Για λεπτομέρειες, επισκεφθείτε τη σελίδα μας Προϊόντα και αγορές.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες αυτού του άρθρου δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Bloomberg, Investopedia, Financial Times, Wall Street Journal, Business Insider

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.