Επισκόπηση του πληθωρισμού και των επενδύσεων όταν αυτός είναι υψηλός

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τον πληθωρισμό

Μπορεί να έχετε ακούσει συχνά τη λέξη "πληθωρισμός" τελευταία και να αισθάνεστε και εσείς τις επιπτώσεις του. Μπορεί να ανακαλύπτετε ότι πληρώνετε περισσότερα για καθημερινά έξοδα αυτές τις μέρες, όπως η βενζίνη, τα ψώνια και ίσως ακόμη και το ενοίκιο. Στη ζώνη του ευρώ, τον Ιανουάριο του 2022 ο πληθωρισμός ήταν 5,1%, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 ήταν μόλις 0,9%. Και άλλα μέρη του κόσμου αισθάνονται τον πληθωρισμό. Στις ΗΠΑ, ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 7,5% τον Ιανουάριο του 2022, τη μεγαλύτερη αύξηση 12 μηνών από το 1982.

Τι σημαίνει όμως ο πληθωρισμός για εσάς ως επενδυτή; Και τι ακριβώς είναι;

Επενδύσεις σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού

Εάν αφήσετε τα χρήματά σας κάτω από το στρώμα σας ή σε μια τράπεζα κατά τη διάρκεια υψηλού πληθωρισμού, η αξία τους θα μειωθεί. Ο πληθωρισμός μπορεί επίσης να επηρεάσει τις επενδύσεις σας, ανάλογα με το είδος τους. Πάρτε για παράδειγμα τα ομόλογα. Ανάλογα με τον τύπο, μπορεί να λαμβάνετε τακτικές πληρωμές κουπονιών ύψους 5 ευρώ, οι οποίες θα παραμένουν ίδιες μέχρι τη λήξη. Ωστόσο, όταν μπαίνει στο παιχνίδι ο πληθωρισμός, το κουπόνι των 5 ευρώ που λαμβάνατε έχει πλέον μικρότερη αξία από ό,τι πριν. Το ίδιο ισχύει και για το ποσό του κεφαλαίου. Κατά τη λήξη, αυτό θα αξίζει επίσης λιγότερο από ό,τι πριν από τον πληθωρισμό. Ορισμένα ομόλογα είναι συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των επενδυτών από τον πληθωρισμό.

Η επένδυση σε μετοχές μπορεί να συμβάλει στην προστασία από τον πληθωρισμό. Αλλά και πάλι, κάποιες περισσότερο από άλλες. Για παράδειγμα, οι εταιρείες με τιμολογιακή δύναμη μπορεί να αποδίδουν καλύτερα κατά τη διάρκεια υψηλού πληθωρισμού. Οι εταιρείες με τιμολογιακή δύναμη μπορούν να αυξάνουν εύκολα τις τιμές όταν αυξάνεται το κόστος παραγωγής χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά τα περιθώρια κέρδους

Ιστορικά, ορισμένες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων έχουν επίσης γενικά καλύτερη πορεία σε περιόδους πληθωρισμού από άλλες. Τα εμπορεύματα, για παράδειγμα, συνήθως βλέπουν αυξήσεις τιμών όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός. Το ίδιο ισχύει και για τα ακίνητα. Ο πληθωρισμός και οι τιμές των κατοικιών τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση μακροπρόθεσμα.

Όταν επενδύετε σε περιόδους υψηλού πληθωρισμού, δεν πρέπει να αντιδράτε υπερβολικά. Το γεγονός ότι ο πληθωρισμός είναι υψηλός τώρα δεν σημαίνει ότι θα διαρκέσει για πάντα. Εξετάστε το επενδυτικό σας σχέδιο προτού λάβετε οποιαδήποτε επενδυτική απόφαση για να διασφαλίσετε ότι ευθυγραμμίζεται με τους στόχους και την ανοχή σας στον κίνδυνο.

Τι είναι ο πληθωρισμός

Όλοι έχουμε ακούσει τη λέξη "πληθωρισμός", αλλά μπορεί να μην ξέρουμε τι πραγματικά σημαίνει. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός είναι η αύξηση των τιμών με την πάροδο του χρόνου. Για παράδειγμα, η British Beer & Pub Association αναφέρει ότι το μέσο κόστος μιας πίντας μπύρας το 2000 ήταν 1,90 λίρες, ενώ το 2020 στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν 3,59 λίρες. Αυτός είναι ο πληθωρισμός. Ο πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της αγοραστικής δύναμης, που σημαίνει ότι χρειάζονται περισσότερες μονάδες νομίσματος για την αγορά των ίδιων αγαθών και υπηρεσιών από ό,τι σε προηγούμενες περιόδους.

Πως μετριέται ο πληθωρισμός?

Ο πληθωρισμός μετράται με διαφορετικό τρόπο σε όλο τον κόσμο και χρησιμοποιούνται πολλές μετρήσεις. Για παράδειγμα, στη ζώνη του ευρώ, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή (HIPC) είναι το κύριο μέτρο για τη μέτρηση του πληθωρισμού. Υπολογίζεται με βάση ένα "καλάθι αγορών" που περιέχει αγαθά και υπηρεσίες, όπως τρόφιμα, ρούχα, εισιτήρια τρένων, ενοίκιο κατοικίας και άλλα. Αυτό το μέτρο είναι "εναρμονισμένο", καθώς περιλαμβάνει όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ. Αλλά αυτό ισχύει μόνο για τη ζώνη του ευρώ. Στις ΗΠΑ, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) για τη μέτρηση του πληθωρισμού και στο Ηνωμένο Βασίλειο μετράται με τη δική του εκδοχή του ΔΤΚ.

Τι προκαλεί πληθωρισμό

Τα αίτια του πληθωρισμού μπορούν γενικά να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, τον πληθωρισμό που ωθεί το κόστος και τον πληθωρισμό που ωθεί τη ζήτηση.

  • Αύξηση της ζήτησης: Αυτό προκαλείται από την έντονη αύξηση της ζήτησης για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία, προκαλώντας αύξηση των τιμών. Ο πληθωρισμός λόγω έλξης της ζήτησης μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα, λόγω της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, της αύξησης των ρυθμών πληθωρισμού και των τεχνολογικών καινοτομιών.
  • Πίεση κόστους: Αυτό συμβαίνει όταν οι τιμές αυξάνονται όταν οι τιμές των υλικών και των μισθών αυξάνονται. Στην περίπτωση αυτή, η ζήτηση παραμένει συνήθως αμετάβλητη, αλλά επειδή το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, η προσφορά μειώνεται. Το πρόσθετο κόστος μετακυλίεται στους καταναλωτές με τη μορφή υψηλότερων τιμών για τα τελικά προϊόντα. Ορισμένες από τις κύριες αιτίες του πληθωρισμού που ωθεί το κόστος είναι το αυξημένο εργατικό κόστος, οι αυξημένοι φόροι και η έλλειψη πρώτων υλών.

Επενδύοντας με τη DEGIRO

Θέλουμε να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους, προσφέροντας απίστευτα χαμηλές αμοιβές. Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας για τις Χρεώσεις.

Εκτός από τις χαμηλές χρεώσεις, σας προσφέρουμε πρόσβαση σε ένα μεγάλο εύρος προϊόντων και χρηματιστηρίων. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επηρεάσετε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε διαφορετικά είδη, περιοχές και τομείς. Για μια επισκόπηση των προϊόντων και των χρηματιστηρίων που προσφέρουμε, επισκεφθείτε τη σελίδα μας Αγορές.

Ανοίξτε έναν λογαριασμό.

Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.