Επισκόπηση των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν περισσότερο από τους πελάτες της DEGIRO το 2021.

Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ανά χώρα: 2021

Το 2021 ήταν μια ακόμη ενδιαφέρουσα χρονιά στον κόσμο των επενδύσεων, καθώς η πανδημία του Covid συνέχισε να προκαλεί προβλήματα σε ορισμένους κλάδους και να επιταχύνει τις τάσεις σε άλλους. Οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές μετοχές έκλεισαν θετικά το έτος, με τον EURO STOXX 50 και τον S&P 500 να κερδίζουν 20,99% και 26,89% αντίστοιχα.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε τις μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές για κάθε χώρα μας για το σύνολο του 2021. Συνήθως εξετάζουμε όλες τις μετοχές, αλλά αυτή τη φορά συμπεριλάβαμε μόνο τις μετοχές των κύριων αμερικανικών και ευρωπαϊκών δεικτών για να εστιάσουμε στους μεγαλύτερους παίκτες της αγοράς. Στη συνέχεια, συζητάμε για την πιο κυρίαρχη μετοχή μεταξύ των επενδυτών μας και τις μετοχές που είδαν τις μεγαλύτερες μεταβολές των τιμών πέρυσι.

Η Tesla ήταν η πιο δημοφιλής μετοχή μεταξύ των επενδυτών της DEGIRO το 2021.

Η Tesla καταλαμβάνει τον χάρτη

Η Tesla ήταν μακράν η πιο δημοφιλής μεγάλη μετοχή μεταξύ των επενδυτών μας, καθώς διαπραγματεύτηκε περισσότερο σε 11 από τις 18 χώρες μας.

Το 2021 ήταν μια δύσκολη χρονιά για πολλούς στην αυτοκινητοβιομηχανία, καθώς η παγκόσμια έλλειψη τσιπ ανάγκασε ορισμένες εταιρείες να διακόψουν ή να μειώσουν την παραγωγή τους, συμπεριλαμβανομένης της Tesla. Τον Φεβρουάριο του 2021, η παραγωγή διακόπηκε για δύο ημέρες στο εργοστάσιο της Tesla στο Fremont της Καλιφόρνια, επικαλούμενη έλλειψη ανταλλακτικών. Ωστόσο, η Tesla κατάφερε να ξεπεράσει την έλλειψη. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι παρέδωσε ένα ρεκόρ 308.600 οχημάτων το τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αυτό έφερε τις συνολικές πωλήσεις της Tesla το 2021 στις 936.000, μια αύξηση 87% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Εκτός από τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα, η Tesla έγινε μία από τις πέντε εισηγμένες εταιρείες των ΗΠΑ με αποτίμηση άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων τον Οκτώβριο του 2021. Αυτή η αποτίμηση την καθιστά πιο πολύτιμη από πέντε άλλες κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, τη General Motors, τη Daimler, τη BYD, τη Volkswagen και την Toyota, μαζί.

Ενώ η τιμή της μετοχής της Tesla έκλεισε το έτος με άνοδο 53,92%, οι τιμές ήταν ευμετάβλητες καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διακυμάνσεις των τιμών της Tesla σε μια τυπική ημέρα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τον S&P 500.

Μεγαλύτερες κινήσεις

Οι εταιρείες που είδαν τις μεγαλύτερες κινήσεις τιμών κατά τη διάρκεια του 2021 ήταν η SSAB και η CD Projekt.

SSAB

Η SSAB βρέθηκε στο τέλος του κέρδους από τις μετοχές του χάρτη, με τις τιμές της να αυξάνονται κατά 77,08%. Η SSAB είναι μια σουηδική πολυεθνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στη βιομηχανία χάλυβα.

Όντας στη βιομηχανία χάλυβα, η τιμή του χάλυβα μπορεί να επηρεάσει την τιμή της μετοχής της SSAB. Μετά από μια αρχική πτώση της ζήτησης στην αρχή της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης και των τιμών των προϊόντων χάλυβα. Το γ' τρίμηνο του 2021, η SSAB ανακοίνωσε τριμηνιαίο ρεκόρ λειτουργικών κερδών ύψους 5.800 εκατ. SEK (~565 εκατ. €). Το 2021, η SSAB κατασκεύασε επίσης τον πρώτο χάλυβα χωρίς ορυκτά και τον παρέδωσε στον Όμιλο Volvo.

CD Projekt

Η CD Projekt βρισκόταν στο χαμένο άκρο, με τις τιμές να μειώνονται κατά 30,79%. Η CD Projekt είναι πολωνική εταιρεία ανάπτυξης, έκδοσης και διανομής βιντεοπαιχνιδιών. Μερικά παιχνίδια για τα οποία είναι γνωστή είναι το Cyberpunk 2077 και το The Witcher.

Τον Απρίλιο του 2020, η CD Projekt ήταν η πολυτιμότερη εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Βαρσοβίας. Ωστόσο, τον Δεκέμβριο του 2020, οι τιμές έκαναν βουτιά και αγωνίζονται να επιστρέψουν στο σημείο που ήταν κάποτε.

Η CD Projekt κυκλοφόρησε το πολυαναμενόμενο βιντεοπαιχνίδι Cyberpunk 2077 τον Δεκέμβριο του 2020. Μετά την κυκλοφορία του, οι παίκτες ανέφεραν πολλές δυσλειτουργίες, με αποτέλεσμα η Sony να αποσύρει το παιχνίδι από το PlayStation Store. Οι αναλυτές ανέμεναν αρχικά ότι οι πωλήσεις του Cyberpunk 2077 θα έφταναν τα 30 εκατομμύρια μέσα στο έτος μετά την κυκλοφορία του παιχνιδιού, αλλά μείωσαν αυτή την εκτίμηση κατά περίπου 65% στα τέλη του 2021.

Η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης νομικά ζητήματα από την αποτυχία του Cyberpunk, καθώς μηνύθηκε σε περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια από επενδυτές που κατέχουν American Depository Receipts (ADRs) της εταιρείας. Αυτοί που υπέβαλαν τη μήνυση ισχυρίστηκαν ότι η εταιρεία παραπλάνησε τους επενδυτές λέγοντας ότι το παιχνίδι ήταν εφαρμόσιμο πριν από το ντεμπούτο του.

Επενδύοντας με την DEGIRO

Θέλουμε να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους. Έχουμε μια απλή δομή τιμολόγησης με σταθερή χρέωση και προσφέρουμε ακόμη και επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές χωρίς προμήθεια! Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας με τις χρεώσεις.

Σας βοηθάμε να κατανέμετε τον κίνδυνο προσφέροντάς σας πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμπαντα και χρηματιστήρια. Μπορείτε να επηρεάσετε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε διαφορετικούς τύπους, περιοχές και τομείς. Για μια επισκόπηση των προϊόντων και των χρηματιστηρίων που προσφέρουμε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας Αγορές.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Bloomberg, Reuters, Tesla, SSAB, CD Projekt

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.