Επισκόπηση των μετοχών που διαπραγματεύτηκαν περισσότερο από τους πελάτες της DEGIRO τον Μάρτιο του 2022.

Οι μετοχές με τις περισσότερες συναλλαγές ανά χώρα: Μάρτιος 2022

Το τέλος Μαρτίου σηματοδοτεί το τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους. Ο Μάρτιος ήταν άλλος ένας ζοφερός μήνας, καθώς ο τρομερός πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίστηκε, με αποτέλεσμα αφάνταστη καταστροφή για τον λαό της Ουκρανίας. Μπορούμε μόνο να ελπίζουμε ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί και ότι η ειρήνη θα αποκατασταθεί στην Ουκρανία.

Τον περασμένο μήνα, είδαμε περισσότερες από τις επιπτώσεις του πολέμου στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Για παράδειγμα, οι τιμές των εμπορευμάτων ταλαντεύτηκαν άγρια, καθώς οι κυρώσεις στη Ρωσία προκάλεσαν περαιτέρω περιορισμούς στην προσφορά. Οι αμερικανικές μετοχές τα πήγαν καλύτερα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές, με τον S&P 500 να αυξάνεται κατά 3,58% και τον EURO STOXX 50 να υποχωρεί κατά 0,55%.

Οι περισσότερες από αυτές τις μετοχές ανήκουν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι νεοεισερχόμενοι στο χάρτη

Τον Μάρτιο, πέντε εταιρείες έκαναν το ντεμπούτο τους στον χάρτη μας, καθώς διαπραγματεύονται περισσότερο για πρώτη φορά. Δεδομένου ότι είναι νέες, ακολουθεί μια σύντομη παρουσίαση της καθεμιάς:

Jastrzebska Spolka Weglowa

Η Jastrzebska Spolka Weglowa (JSW) είναι μια πολωνική εταιρεία εξόρυξης άνθρακα. Η εταιρεία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υψηλής ποιότητας σκληρού άνθρακα κοκκοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες της εταιρείας κατανέμονται σε δύο κύριους τομείς: Άνθρακα και οπτάνθρακα. Ο τομέας Άνθρακα περιλαμβάνει την εξόρυξη και την πώληση μαύρου άνθρακα, ενώ ο τομέας Κοκ περιλαμβάνει την παραγωγή και την πώληση κοκ και υδρογονανθράκων. Η JSW εμπλέκεται στη χαλυβουργία, καθώς τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό για την παραγωγή χάλυβα.

Η τιμή της μετοχής της JSW αυξήθηκε κατά 58,07% κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και έφτασε σε υψηλό τριών ετών, στα 79 PLN, στις 30 Μαρτίου.

Banco Comercial Portugues

Η Banco Comercial Portugues (BPC) είναι μία από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Πορτογαλία. Ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω διαφόρων θυγατρικών, όπως η Millennium bcp, η ActivoBank και η Millenniumbcp Ageas. Η BPC δραστηριοποιείται στην Πορτογαλία, την Πολωνία, τη Μοζαμβίκη, την Αγκόλα και την Κίνα.

Στα τέλη Μαρτίου, η BCP ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τα μερίσματα μετά τη διακοπή τους για δύο χρόνια. Οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά 4,85% στο τέλος του μήνα.

Nordex

Η Nordex είναι μια εταιρεία με έδρα τη Γερμανία που αναπτύσσει, κατασκευάζει και διανέμει ανεμογεννήτριες. Διαθέτει εργοστάσια παραγωγής σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, όπως η Γερμανία, η Ισπανία, η Ινδία, το Μεξικό και οι ΗΠΑ.

Ενώ η τιμή της μετοχής της Nordex έκλεισε τον Μάρτιο με μικρή πτώση 0,31%, οι τιμές έχουν αυξηθεί μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι μετοχές καθαρής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της Nordex, έχουν γενικά καλές επιδόσεις εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς οι κυβερνήσεις καταβάλλουν προσπάθειες να μειώσουν την εξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα από τη Ρωσία.

Societe Generale

Η Societe Generale, συχνά αναφερόμενη ως SocGen, είναι όμιλος χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα τη Γαλλία. Οι δραστηριότητες της εταιρείας λειτουργούν μέσω τριών κύριων τομέων: Insurance & Financial Services to Corporates και Global Banking & Investor Solutions.

Η SocGen έχει κάποια από τις υψηλότερες εκθέσεις στη Ρωσία σε σύγκριση με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Η SocGen ανέφερε ότι είχε έκθεση 18,6 δισ. ευρώ σε αντισυμβαλλόμενους στη Ρωσία στο τέλος του 2021, που αντιστοιχεί στο 1,7% της συνολικής έκθεσης του ομίλου. Στις αρχές Μαρτίου, η εταιρεία προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να απογυμνωθεί από τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά δηλώνει ότι έχει περισσότερα από αρκετά για να "απορροφήσει τις συνέπειες ενός πιθανού ακραίου σεναρίου". Η τιμή της μετοχής της SocGen έκλεισε τον Μάρτιο με πτώση 4,60%.

Intesa Sanpaolo

Μια άλλη εταιρεία του χρηματοπιστωτικού τομέα που είναι ένα νέο όνομα στο χάρτη μας είναι η Intesa Sanpaolo, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας με βάση το συνολικό ενεργητικό. Η μεγαλύτερη αγορά του ομίλου είναι η Ιταλία, αλλά προσφέρει επίσης υπηρεσίες σε πελάτες σε όλη την Ευρώπη, καθώς και στην Ασία, την Αφρική και την Αμερική.

Παρόμοια με τη SocGen, η Intesa έχει επίσης έκθεση στη Ρωσία και την Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με την εταιρεία στα μέσα Μαρτίου ήταν 5,7 δισ. ευρώ. Η Intesa δήλωσε ότι διεξάγει στρατηγική επανεξέταση της παρουσίας της στη Ρωσία και ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν η τράπεζα θα επιτύχει τον στόχο κερδών του 2022, ύψους 5 δισ. ευρώ, αυτή τη στιγμή. Οι τιμές μειώθηκαν κατά 4,60% τον Μάρτιο.

Τομέας με τις περισσότερες συναλλαγές

Οι χρηματοπιστωτικές εταιρείες είχαν ισχυρή παρουσία στο χάρτη μας το Μάρτιο, με επτά από τις 18 μετοχές να ανήκουν στον τομέα αυτό. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι flatexDEGIRO, Societe Generale, Alpha Services and Holdings, OTP Bank Nyrt, Intesa, ING και BCP. Όλες αυτές οι μετοχές έκλεισαν τον Μάρτιο στο κόκκινο, εκτός από την BCP.

Μεγαλύτερες κινήσεις

Οι εταιρείες που σημείωσαν τις μεγαλύτερες κινήσεις τιμών από τις μετοχές του χάρτη τον περασμένο μήνα ήταν η JSW και η ING. Η αύξηση της τιμής της JSW κατά 58,07% την κατέστησε νικήτρια του Μαρτίου. Η ING βρισκόταν στο χαμένο άκρο, με τις τιμές να υποχωρούν κατά 9,43%.

Επενδύοντας με την DEGIRO

Θέλουμε να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους, προσφέροντας επενδύσεις με απίστευτα χαμηλές προμήθειες. Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας για τις χρεώσεις.

Σας βοηθάμε να κατανέμετε τον κίνδυνο προσφέροντάς σας πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμπαντα και ανταλλακτήρια. Μπορείτε να επηρεάσετε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε διαφορετικά είδη, περιοχές και τομείς. Για μια επισκόπηση των προϊόντων και των χρηματιστηρίων που προσφέρουμε, επισκεφθείτε τη σελίδα μας Αγορές.

Ανοίξτε ένα λογαριασμό

Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Bloomberg, Reuters, Investing.com, JSW, BCP, SocGen, Intesa Sanpaolo, Nordex

Πίσω
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.