Επισκόπηση των μετοχών υδρογόνου.

Μετοχές υδρογόνου για επενδύσεις το 2021

Ως αποτέλεσμα της παγκόσμιας βιωσιμότητας, το υδρογόνο βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Αυτοκίνητα, φορτηγά και άλλα οχήματα θα μπορούσαν να κινούνται στο μέλλον με υδρογόνο. Το υδρογόνο θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και λύση για τη θέρμανση των κτιρίων. Αλλά το υδρογόνο είναι επίσης ενδιαφέρον για εσάς ως επενδυτή και πώς επενδύετε σε αυτή την ταχέως αναπτυσσόμενη τεχνολογία ήδη από το 2021; Το εξηγούμε σε αυτό το άρθρο.

Τι είναι το υδρογόνο;

Το υδρογόνο είναι ένα μόριο που αποτελεί συνδυασμό δύο ατόμων υδρογόνου, δηλαδή Ο2. Χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό για διάφορες βιομηχανικές διεργασίες, όπως η παραγωγή λιπασμάτων ή η κατασκευή ημιαγωγών.

Παραγωγή γκρίζου υδρογόνου

Το υδρογόνο είναι εκ φύσεως σχεδόν ανύπαρκτο στη Γη. Πρέπει να παραχθεί. Μια συνήθης μέθοδος παραγωγής είναι η θέρμανση υδρογονανθράκων από πετρέλαιο ή φυσικό αέριο με ατμό. Αυτό απαιτεί ορυκτά καύσιμα και απελευθερώνει μονοξείδιο του άνθρακα και μικρή ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή δεν είναι μια βιώσιμη διαδικασία παραγωγής, γι' αυτό και το υδρογόνο αυτό ονομάζεται επίσης γκρίζο υδρογόνο.

Μπλε και πράσινο υδρογόνο

Μια άλλη μέθοδος παραγωγής βασίζεται στην ηλεκτρόλυση. Με τη βοήθεια του ηλεκτρισμού, τα άτομα του νερού διασπώνται σε υδρογόνο και οξυγόνο. Η ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται γι' αυτό μπορεί να παραχθεί με διάφορους τρόπους. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενέργεια από εργοστάσιο φυσικού αερίου ή άνθρακα. Το υδρογόνο που παράγεται με αυτόν τον τρόπο είναι επίσης γκρίζο υδρογόνο. Εάν το CO2 που απελευθερώνεται κατά την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αποθηκεύεται, ονομάζεται μπλε υδρογόνο. Φυσικά, η ηλεκτρική ενέργεια μπορεί επίσης να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή ή η αιολική ενέργεια. Το υδρογόνο που παράγεται στην περίπτωση αυτή ονομάζεται πράσινο υδρογόνο.

Οδήγηση με υδρογόνο

Μια κυψέλη καυσίμου επιτρέπει την ένωση υδρογόνου και οξυγόνου, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια με μοναδικό υπολειπόμενο προϊόν το νερό. Η ενέργεια αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κίνηση ενός οχήματος, όπως ένα αυτοκίνητο ή ένα φορτηγό.

Σε σύγκριση με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία, ένα αυτοκίνητο υδρογόνου έχει πολλά πλεονεκτήματα. Ένα αυτοκίνητο υδρογόνου μπορεί να ταξιδέψει μακρύτερα με γεμάτο ρεζερβουάρ από ό,τι ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με πλήρη φόρτιση. Επιπλέον, το γέμισμα με υδρογόνο διαρκεί περίπου τον ίδιο χρόνο με το γέμισμα ενός ρεζερβουάρ βενζίνης ή ντίζελ. Η φόρτιση της μπαταρίας ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου διαρκεί πολύ περισσότερο.

Το μειονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ακόμη σχεδόν καμία υποδομή ανεφοδιασμού για αυτοκίνητα υδρογόνου. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τις υποδομές φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται τώρα με ταχείς ρυθμούς στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα.

Το αυτοκίνητο υδρογόνου ήταν μια μεγάλη υπόσχεση για μεγάλο χρονικό διάστημα

Το αυτοκίνητο υδρογόνου αποτελεί εδώ και καιρό μια μεγάλη υπόσχεση. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, για παράδειγμα, εξέφρασε τη φιλοδοξία το 2003 ότι το πρώτο αυτοκίνητο ενός νεογέννητου τότε μωρού θα μπορούσε να είναι ένα αυτοκίνητο υδρογόνου. Αυτό δεν έγινε πραγματικότητα, αλλά λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για τη βιωσιμότητα και της σημασίας που αποδίδουν οι κυβερνήσεις, το υδρογόνο βρίσκεται και πάλι στο προσκήνιο εδώ και μερικά χρόνια.

Εκτός από τα αυτοκίνητα, πολλά άλλα οχήματα θα μπορούσαν να στραφούν στο υδρογόνο. Ένα παράδειγμα είναι η ναυτιλία. Υπάρχουν επίσης ήδη φορτηγά που κινούνται με υδρογόνο. Εκτός του τομέα των μεταφορών, υπάρχουν και άλλες βιώσιμες εφαρμογές για το υδρογόνο. Σε βιομηχανίες που απαιτούν υψηλές θερμοκρασίες, το πράσινο υδρογόνο θα μπορούσε να αποτελέσει έναν τρόπο μείωσης των εκπομπών CO2. Τα νοικοκυριά που σήμερα θερμαίνουν τα σπίτια τους με φυσικό αέριο θα μπορούσαν επίσης να στραφούν στο υδρογόνο.

Ανάπτυξη της ζήτησης για πράσινο υδρογόνο

Επί του παρόντος, περίπου το 95% της παγκόσμιας παραγωγής υδρογόνου εξακολουθεί να είναι γκρίζο υδρογόνο. Αυτό αναμένεται να αλλάξει γρήγορα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι κυβερνήσεις έχουν δεσμευτεί για ταχεία μείωση των εκπομπών CO2. Τόσο στην Ευρώπη όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δημιουργηθεί μεγάλα επενδυτικά προγράμματα για την ανάπτυξη και την εξάπλωση βιώσιμης τεχνολογίας. Η Κίνα έχει συμπεριλάβει τη βιομηχανία υδρογόνου στο τελευταίο πενταετές σχέδιό της (2021-2025) ως μία από τις έξι βιομηχανίες του μέλλοντος.

Ο παραγωγός λιπασμάτων OCI, για παράδειγμα, ποντάρει πολλά στην άνοδο του υδρογόνου. Η εταιρεία, η οποία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ, πιστεύει ότι η ζήτηση για πράσινο υδρογόνο θα δεκαπλασιαστεί τα επόμενα δέκα χρόνια. Ταυτόχρονα, οι τεχνολογικές εξελίξεις αναμένεται να μειώσουν στο μισό την τιμή του πράσινου υδρογόνου.

Επενδύοντας σε μετοχές υδρογόνου

Οι δυνατότητες του υδρογόνου ως εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα φαίνονται μεγάλες. Ως εκ τούτου, μπορεί να είναι ενδιαφέρουσα η επένδυση σε αυτό. Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επενδύσετε σε μετοχές υδρογόνου. Αυτό μπορεί να γίνει με την αγορά μετοχών σε μεμονωμένες εταιρείες. Αρκετές μεγάλες εταιρείες δραστηριοποιούνται στην παραγωγή υδρογόνου ή στις κυψέλες καυσίμου που μπορούν να τροφοδοτήσουν τα οχήματα.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα των μετοχών αυτών των μεγάλων εταιρειών είναι ότι έχουν επίσης πολλές άλλες δραστηριότητες και επομένως μεγαλύτερη διαφοροποίηση. Εάν οι εξελίξεις είναι πιο αργές από τις αναμενόμενες, οι εταιρείες αυτές υποφέρουν λιγότερο. Παραθέτουμε μερικές από αυτές.

Shell

Ο ενεργειακός γίγαντας Shell ερευνά τις πιθανές εφαρμογές του υδρογόνου εδώ και δεκαετίες. Η εταιρεία διαθέτει όλη την τεχνογνωσία στο εσωτερικό της και πιστεύει ότι μπορεί να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας του υδρογόνου. Εκτός από το υδρογόνο, η Shell επενδύει σε μεγάλη κλίμακα και σε άλλες βιώσιμες τεχνολογίες. Φυσικά, η Shell εξαρτάται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο για τη συντριπτική πλειονότητα των πωλήσεων και των κερδών της. Επομένως, μια επένδυση στην εταιρεία αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος μιας επένδυσης στο υδρογόνο.

Air Liquide

Η γαλλική Air Liquide είναι εδώ και καιρό ένας από τους σημαντικότερους παραγωγούς υδρογόνου. Η εταιρεία έχει πενήντα χρόνια εμπειρίας στον τομέα αυτό και διαθέτει μοναδική γνώση ολόκληρης της αξίας της υδρογόνου. Η εταιρεία θέλει να καταστήσει την παραγωγή υδρογόνου σταδιακά πιο βιώσιμη. Από το 2020, έχει αυξήσει τις επενδύσεις στην κίνηση με βάση το υδρογόνο.

Toyota

Ο ιαπωνικός όμιλος είναι πρωτοπόρος όσον αφορά το αυτοκίνητο υδρογόνου. Ήταν η πρώτη αυτοκινητοβιομηχανία που έθεσε σε παραγωγή ένα αυτοκίνητο υδρογόνου, το Toyota Mirai, το 2014. Έχουν πωληθεί λίγο πάνω από δέκα χιλιάδες από αυτά, ενώ πρόσφατα λανσαρίστηκε η δεύτερη γενιά του μοντέλου. Η Toyota έχει μεγάλες προσδοκίες για την οικονομία του υδρογόνου. Ξεκίνησε την κατασκευή της Woven City στους πρόποδες του όρους Φούτζι, του υψηλότερου βουνού της Ιαπωνίας, το 2021. Πρόκειται για μια μικρή πόλη που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο και θα αποτελέσει ένα είδος δοκιμαστικού πεδίου.

Hyundai

Μια αυτοκινητοβιομηχανία που εργάζεται επίσης εντατικά στο τομέα του υδρογόνου είναι η κορεατική εταιρεία Hyundai. Η εταιρεία θέλει να παρουσιάσει μια έκδοση υδρογόνου όλων των μοντέλων της από το 2028 και μετά. Για να γίνει αυτό εφικτό, επενδύει δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη και εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίας υδρογόνου.

Επένδυση σε μικρότερες μετοχές υδρογόνου

Μια άλλη προσέγγιση είναι η επένδυση σε μικρότερες εταιρείες που εστιάζουν αμιγώς στην ανάπτυξη του υδρογόνου ως σημαντικού μέρους της ενεργειακής μετάβασης. Αυτό συνεπάγεται μεγαλύτερο κίνδυνο. Εάν η ανάπτυξη του υδρογόνου προχωρήσει τελικά λιγότερο γρήγορα από ό,τι αναμενόταν, αυτού του είδους οι μικρότερες εταιρείες θα υποφέρουν περισσότερο. Η εξέλιξη των τιμών είναι επίσης λιγότερο σταθερή. Τα τελευταία χρόνια, διάφορες μετοχές μικρότερων εταιρειών παρουσίασαν απότομη άνοδο της τιμής τους λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος για το υδρογόνο. Ωστόσο, η τιμή στη συνέχεια έπεσε και πάλι. Παραθέτουμε ορισμένα παραδείγματα αυτών των μικρότερων εταιρειών.

Powercell Σουηδία

Αυτή η σουηδική εταιρεία προήλθε από τη Volvo. Διαθέτει πατενταρισμένη τεχνολογία κυψελών καυσίμου που την τοποθετεί στην πρώτη γραμμή της τεχνολογικής ανάπτυξης. Η εταιρεία αναμένει ότι η δραστηριότητά της θα απογειωθεί χάρη στο μεγάλο ενδιαφέρον για το υδρογόνο. Το 2020, η Powercell Sweden είχε ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.

Ballard Power

Η Ballard Power είναι κατασκευαστής κυψελών καυσίμου για ποικίλες εφαρμογές, από λεωφορεία έως πλοία. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1979 και είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο από το 1993. Η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις ύψους σχεδόν 104 εκατ. δολαρίων το 2020 και υπέστη ζημίες άνω των 51 εκατ. δολαρίων.

Nel ASA

Η νορβηγική εταιρεία Nel ASA διαθέτει διάφορες τεχνολογίες που επιτρέπουν τη μετάβαση σε μια οικονομία υδρογόνου. Παρέχει συσκευές για την ηλεκτρόλυση, τη διάσπαση του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο, καθώς και εξοπλισμό για την αποθήκευση και τον ανεφοδιασμό με υδρογόνο. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο.

Plug Power

Αυτή η αμερικανική εταιρεία προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις υδρογόνου κυρίως σε μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες. Η Plug Power έχει, για παράδειγμα, πελάτες την Amazon, την BMW και την Boeing. Μπορεί να προμηθεύσει έναν πλήρη στόλο οχημάτων που κινούνται με υδρογόνο, αλλά και τροφοδοσία έκτακτης ανάγκης με υδρογόνο για κέντρα δεδομένων. Η εταιρεία εισήχθη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το 1999.

FuelCell Energy

Η FuelCell Energy επικεντρώνεται σε μεγάλες εγκαταστάσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδρογόνο με κυψέλη καυσίμου. Έχει ως πελάτες προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, πανεπιστήμια, δήμους και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες. Εκτός από μια εγκατάσταση στις Ηνωμένες Πολιτείες, η FuelCell Energy διαθέτει επίσης μια εγκατάσταση στη Γερμανία. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο NASDAQ της Νέας Υόρκης.

Επένδυση στο υδρογόνο με ETFs

Εκτός από την επένδυση σε μεμονωμένες μετοχές, μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε ένα καλάθι μετοχών υδρογόνου μέσω ETFs (Exchange Traded Funds). Με αυτόν τον τρόπο, επενδύετε με μία κίνηση σε έναν μεγάλο αριθμό εταιρειών που ανταποκρίνονται στην ανάπτυξη του υδρογόνου. Ένα παράδειγμα ETF με μετοχές υδρογόνου είναι το L&G Hydrogen Economy (IE00BMYDM794). Για να επενδύσετε σε ETFs, χρειάζεστε έναν broker για να δώσετε μια εντολή. Προσφέρουμε ένα ευρύ φάσμα ETFs που είναι διαθέσιμα σε δεκαεννέα μεγάλα χρηματιστήρια. Προσφέρουμε ακόμη και 200 ETFs στα οποία μπορείτε να επενδύσετε χωρίς έξοδα συναλλαγών.

Επενδύσεις μέσω της DEGIRO

Θέλουμε να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους. Έχουμε μια απλή δομή τιμολόγησης με κατ' αποκοπήν χρέωση και προσφέρουμε ακόμη και επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές χωρίς προμήθεια! Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας με τις χρεώσεις.

Σας βοηθάμε να κατανέμετε τον κίνδυνο προσφέροντάς σας πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμπαντα και χρηματιστήρια. Μπορείτε να επηρεάσετε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε διαφορετικούς τύπους, περιοχές και τομείς. Για μια επισκόπηση των προϊόντων και των χρηματιστηρίων που προσφέρουμε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας Αγορές.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε προορίζονται να συστήσουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (μέρος) της επένδυσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοπιστωτικά μέσα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Shell, EIA, OCI, Nikkei

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.