Πληροφορίες σχετικά με την επένδυση σε μερισματικούς αριστοκράτες του S&P 500

Αριστοκράτες μερισμάτων του S&P 500

Καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε πολλές εταιρείες παγκοσμίως, ορισμένες εταιρείες ενδέχεται να έχουν ήδη μειώσει ή να μειώσουν τα μερίσματα φέτος. Οι εταιρείες συνήθως μειώνουν τα μερίσματα ως έναν τρόπο για να εξοικονομήσουν κεφάλαια, κάτι που μπορεί να είναι απαραίτητο ιδίως σε περιόδους οικονομικής ύφεσης. Εντός του S&P 500, 12 εταιρείες έχουν περικόψει ή μειώσει τις πληρωμές μερισμάτων από τις 30 Μαρτίου 2020. Ενώ ορισμένες έχουν μειώσει τα μερίσματα, μια ομάδα εταιρειών εντός του S&P 500, γνωστές ως αριστοκράτες των μερισμάτων, αναμένεται να αυξήσουν τις πληρωμές, όπως κάνουν τουλάχιστον τα τελευταία 25 συναπτά έτη.

Αριστοκράτες των μερισμάτων

Το 2005, η μητρική εταιρεία του δείκτη S&P 500, η S&P Dow Jones Indices, εγκαινίασε έναν δείκτη που παρακολουθεί τις συνιστώσες του S&P 500 που έχουν αυξήσει τις πληρωμές μερισμάτων επί 25 συναπτά έτη. Ο δείκτης ονομάζεται S&P 500 Dividend Aristocrats και, ως εκ τούτου, οι εταιρείες που περιλαμβάνονται σε αυτόν τον δείκτη αναφοράς αναφέρονται ως μερισματικοί αριστοκράτες. Από τις 3 Απριλίου 2020, υπάρχουν 66 εταιρείες που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 Dividend Aristocrats Index.

Κριτήρια μερισματικών αριστοκρατών

Οι δείκτες S&P Dow Jones έχουν θέσει ορισμένα κριτήρια για να θεωρηθεί μια εταιρεία αριστοκράτης των μερισμάτων και να συμπεριληφθεί στον αντίστοιχο δείκτη. Οι τέσσερις προϋποθέσεις είναι οι εξής: Η μετοχή είναι η καλύτερη από τις υπόλοιπες μετοχές:

  • Να αποτελεί συστατικό στοιχείο του δείκτη S&P 500
  • Να έχει αυξήσει το συνολικό ποσό του μερίσματος ανά μετοχή για τουλάχιστον 25 συνεχή έτη
  • Να έχει κεφαλαιοποίηση της αγοράς προσαρμοσμένη στο float τουλάχιστον 3 δισεκατομμύρια δολάρια
  • Να έχει μέση ημερήσια αξία συναλλαγών τουλάχιστον 5 εκατ. δολάρια για τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία αναφοράς της αναπροσαρμογής

Κορυφαίοι μερισματικοί αριστοκράτες που διαπραγματεύονται μέσω της DEGIRO

Από τις εταιρείες του S&P 500 Dividend Aristocrats, οι πέντε κορυφαίες που διαπραγματεύονται μέσω του DEGIRO είναι:

Οι πιο εμπορεύσιμοι αριστοκράτες των μερισμάτων μέσω της DEGIRO είναι οι Coca-Cola, ExxonMobil, AT&T, 3M και Johnson & Johnson.
1

Η εταιρεία Coca-Cola

Ο κορυφαίος αριστοκράτης των μερισμάτων είναι μια εταιρεία που πιθανώς γνωρίζετε, η Coca-Cola. Είναι η μεγαλύτερη εταιρεία μη αλκοολούχων ποτών και διαθέτει περισσότερα από 500 brands σε 200 χώρες και εδάφη. Ορισμένες από τις γνωστές μάρκες της περιλαμβάνουν τις Sprite, Schweppes και Costa. Η Coca-Cola είναι μια αναγνωρισμένη μερισματική μετοχή, καθώς αυξάνει τα μερίσματα για 58 συνεχή έτη.

Η Coca-Cola δημοσίευσε τα αποτελέσματά της για το α' τρίμηνο του 2020 τον Απρίλιο και ανακοίνωσε μείωση των εσόδων κατά 1% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο σε ετήσια βάση (YoY). Αν και αυτό μπορεί να μην φαίνεται πολύ άσχημο λαμβάνοντας υπόψη τις επιπτώσεις του COVID-19, η εταιρεία αναμένει να δει μια πιο σημαντική επίδραση στα έσοδα το δεύτερο τρίμηνο. Τα κανάλια "εκτός σπιτιού", όπως τα εστιατόρια και τα μπαρ, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ των εσόδων της εταιρείας υπό κανονικές συνθήκες. Τον Απρίλιο, η Coca-Cola δήλωσε ότι είχε βιώσει μια παγκόσμια μείωση του όγκου των προϊόντων της κατά περίπου 25%, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας προερχόταν από τα κανάλια "εκτός σπιτιού". Ωστόσο, η Coca-Cola είναι αισιόδοξη για το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

2

ExxonMobil Corporation

Ο δεύτερος πιο εμπορεύσιμος αριστοκράτης μερισμάτων είναι η ExxonMobil. Η ExxonMobil είναι ένας γίγαντας παραγωγής ενέργειας και χημικών προϊόντων και είναι μία από τις μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες στον κόσμο. Η εταιρεία δραστηριοποιείται υπό τέσσερις εμπορικές επωνυμίες: Esso, Exxon, Mobil και ExxonMobil Chemical.

Παρόμοια με την Coca-Cola, η ExxonMobil έχει μακρά ιστορία μερισμάτων, αυξάνοντας τα ποσά πληρωμών τα τελευταία 37 χρόνια. Ενώ η ExxonMobil δήλωσε ότι θα μειώσει τις κεφαλαιουχικές δαπάνες κατά 30% για το 2020 με τις τιμές του πετρελαίου και τη ζήτηση να έχουν μειωθεί εν μέσω του κορονοϊού, ο διευθύνων σύμβουλος Darren Woods δήλωσε ότι η εταιρεία δεσμεύεται να διατηρήσει το μέρισμα.

3

AT&T Inc.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η AT&T, η μεγαλύτερη εταιρεία επικοινωνιών στον κόσμο από πλευράς εσόδων. Δραστηριοποιείται σε τέσσερις επιχειρηματικούς τομείς: AT&T Communications, WarnerMedia, AT&T Latin America και Xandr. Ακόμη και με τις αβεβαιότητες που περιβάλλουν τον κορονοϊό, η AT&T δήλωσε επίσης ότι είναι προσηλωμένη στο μέρισμα και το αυξάνει τα τελευταία 35 χρόνια.

Όπως οι περισσότερες εταιρείες, η AT&T έπρεπε να προβεί σε προσαρμογές ως απάντηση στις επιπτώσεις του κοροναϊού. Για παράδειγμα, η εταιρεία ακύρωσε το σχέδιο επιταχυνόμενης επαναγοράς μετοχών ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προσάρμοσε την κατανομή του κεφαλαίου της. Η AT&T δήλωσε ότι με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να συνεχίσει να επενδύει σε τομείς ανάπτυξης, όπως το 5G, η ευρυζωνικότητα και η επερχόμενη πλατφόρμα ροής HBO Max

4

3M Company

Τέταρτη στη λίστα μας είναι η εταιρεία 3M. Η εταιρεία έχει μακρά ιστορία μερισμάτων, καθώς έχει αυξήσει τις πληρωμές για 62 συνεχόμενα έτη. Η 3Μ κατασκευάζει βιομηχανικά προϊόντα, προϊόντα ασφαλείας και καταναλωτικά προϊόντα. Κατασκευάζει τα πάντα, από κολλητικές ταινίες μέχρι οδοντιατρικά εργαλεία. Ορισμένες από τις μάρκες της περιλαμβάνουν τις Post-it, Scotch and Command.

Οι πωλήσεις της 3Μ αυξήθηκαν κατά 2,8% το α' τρίμηνο του 2020 σε ετήσια βάση. Αυτό αποδίδεται εν μέρει στην αύξηση της ζήτησης για προϊόντα προσωπικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Υπήρξε καθοριστικός παράγοντας μέχρι στιγμής στην παραγωγή υλικών και εξοπλισμού απαραίτητων για την καταπολέμηση του COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστήρων και των μασκών N95. Δεδομένης της ποικιλομορφίας των επιχειρήσεων και των προϊόντων της 3Μ, ο οικονομικός αντίκτυπος του COVID-19 είχε διαφορετικές επιπτώσεις στα διάφορα τμήματα του χαρτοφυλακίου της.

5

Johnson & Johnson

Ακόμη, αξίζει να αναφερθεί η Johnson & Johnson, η οποία έχει αυξήσει τις πληρωμές μερισμάτων για 58 συνεχόμενα έτη. Η εταιρεία παράγει ιατρικές συσκευές και φαρμακευτικά και καταναλωτικά προϊόντα. Μάρκες όπως η Neutrogena, η Tylenol και η Listerine εμπίπτουν στην ομπρέλα της.

Όπως η 3Μ, έτσι και η Johnson & Johnson παρουσίασε θετική αύξηση των πωλήσεων κατά το πρώτο τρίμηνο με αύξηση 3,3% σε ετήσια βάση. Τα τμήματα φαρμακευτικής και καταναλωτικής υγείας της εταιρείας, ειδικότερα, συνέβαλαν στην ενίσχυση των πωλήσεων. Μαζί με πολλούς άλλους, η Johnson & Johnson καταβάλλει προσπάθειες για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Στα τέλη Μαρτίου του 2020, ανακοίνωσε ένα υποψήφιο εμβόλιο COVID-19, το οποίο αποτελεί την αιχμή του δόρατος, μαζί με την Αρχή Προηγμένης Έρευνας και Ανάπτυξης Βιοϊατρικής (BARDA). Εάν οι δοκιμές σε ανθρώπους εξελιχθούν σύμφωνα με τον προγραμματισμό τον Σεπτέμβριο του 2020, η Johnson & Johnson σχεδιάζει την παραγωγή 600 έως 900 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2021.

Επενδύσεις μέσω της DEGIRO

Η επένδυση σε μερισματικές μετοχές αποτελεί μέρος της επενδυτικής σας στρατηγικής; Ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε έναν αριστοκράτη των μερισμάτων; Στην πλατφόρμα διατίθενται επίσης ορισμένα ETF που παρακολουθούν μερισματικούς αριστοκράτες. Η αμοιβή για την επένδυση σε αυτά τα ETF μπορεί να βρεθεί εδώ.

Εάν ένα προϊόν που κατέχετε πληρώνει μέρισμα και η DEGIRO ενημερωθεί σχετικά, αυτό εμφανίζεται στο χαρτοφυλάκιό σας στην ενότητα "Επόμενα μερίσματα". Αφού πληρωθεί, η καταχώριση θα αφαιρεθεί από την εν λόγω ενότητα και θα καταβληθεί στον λογαριασμό μετρητών σας. Μια σχετική καταγραφή μπορείτε να βρείτε στην κατάσταση του λογαριασμού σας στην καρτέλα 'Δραστηριότητα'. Μόλις καταβληθεί ένα μέρισμα, μπορεί να αποσυρθεί, να επανεπενδυθεί ή να παραμείνει στον λογαριασμό μετρητών. Λάβετε υπόψη ότι δεν προσφέρουμε αυτόματη επανεπένδυση μερισμάτων.

Οι μερισματικοί αριστοκράτες έχουν ιστορικό καταβολής και αύξησης των μερισματικών πληρωμών, αλλά οι μερισματικές πληρωμές δεν είναι εγγυημένες. Οι εταιρείες μπορούν να επιλέξουν να αναστείλουν, να μειώσουν ή να καταργήσουν τις πληρωμές μερισμάτων.

Ανοίξτε έναν λογαριασμό.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν έχουν γραφτεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Bloomberg, S&P Dow Jones Indices, Investopedia, Motley Fool, Coca-Cola, Forbes, AT&T, 3M, Johnson & Johnson, ExxonMobil.

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.