Επισκόπηση της αύξησης των επιτοκίων και τι σημαίνει για τους επενδυτές.

Τι σημαίνουν τα αυξανόμενα επιτόκια;

Πρόσφατα, ίσως έχετε δει ότι ο πληθωρισμός είναι ο υψηλότερος που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό. Και μπορεί να έχετε δει ότι τα επιτόκια αυξάνονται ως αποτέλεσμα. Σε προηγούμενο άρθρο του ιστολογίου μας, συζητήσαμε την αύξηση του πληθωρισμού και τι σημαίνει αυτό για τις επενδύσεις σας. Έτσι, τώρα, είναι λογικό να εστιάσουμε στην αύξηση των επιτοκίων.

Οι νεοεισερχόμενοι στο χάρτη

Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα επιτόκια χωρίς να αναφέρουμε τον πληθωρισμό. Με απλά λόγια, ο πληθωρισμός είναι η αύξηση των τιμών με την πάροδο του χρόνου. Αυτή τη στιγμή, βιώνουμε πληθωριστικές εποχές. Στη ζώνη του ευρώ, ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί στο 7,5% τον Μάρτιο, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που άρχισε η συλλογή στοιχείων το 1997. Ενδεικτικά, οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Ευρώπη, του Ομοσπονδιακού Αποθεματικού Συστήματος (Fed) στις ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν ως στόχο τη διατήρηση του πληθωρισμού γύρω στο 2%.

Ο πληθωρισμός είναι υψηλός αυτή τη στιγμή για διάφορους λόγους. Ένας λόγος είναι οι διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού από την έντονη ζήτηση αγαθών μετά την επαναλειτουργία της οικονομίας το 2021. Συν τοις άλλοις, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν γίνει πιο ακριβά. Και όταν αυξάνονται οι τιμές της ενέργειας, αυξάνονται και οι τιμές των αγαθών και των υπηρεσιών σε πολλούς τομείς. Σύμφωνα με την ΕΚΤ, οι αυξημένες τιμές της ενέργειας ευθύνονται για πάνω από το ήμισυ του πληθωρισμού τον Ιανουάριο, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία επιβαρύνει επίσης τις τιμές της ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού, πολλές κεντρικές τράπεζες μείωσαν τα επιτόκια για να βοηθήσουν την οικονομία. Καθώς όμως η οικονομία ανέκαμψε και ο πληθωρισμός αυξήθηκε, ορισμένες κεντρικές τράπεζες άρχισαν να αυξάνουν τα επιτόκια. Τόσο η Fed όσο και η BoE αύξησαν τα επιτόκια τον Μάρτιο και ανέφεραν ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Η ΕΚΤ δεν έχει αυξήσει τα επιτόκια από το 2011, αλλά δήλωσε ότι θα περιμένει τουλάχιστον μέχρι τους τελευταίους μήνες του έτους για να το πράξει.

Τι είναι ακόμη τα επιτόκια;

Εν συντομία, το επιτόκιο είναι το ποσό που κοστίζει ο δανεισμός χρημάτων. Το ποσό που χρεώνεται είναι ένα ποσοστό του συνολικού ποσού που δανείζεται, πράγμα που σημαίνει ότι όσο υψηλότερο είναι το επιτόκιο, τόσο περισσότερο θα πληρώσετε για να δανειστείτε χρήματα. Από την άλλη πλευρά, αν αποταμιεύετε χρήματα, το επιτόκιο σας λέει πόσα θα λάβετε ως ποσοστό των αποταμιεύσεών σας.

Όταν ακούτε τον όρο "επιτόκιο" στις ειδήσεις, πιθανότατα αναφέρεται στο επιτόκιο με το οποίο οι τράπεζες μπορούν να δανειστούν χρήματα από τις κεντρικές τράπεζες. Στην Ευρώπη, αυτό είναι το επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) , και στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι το τραπεζικό επιτόκιο. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα είδη επιτοκίων. Για παράδειγμα, το Euribor (Euro Interbank Offered Rate) είναι το μέσο επιτόκιο με το οποίο μια μεγάλη επιλογή ευρωπαϊκών τραπεζών δανείζεται κεφάλαια η μία από την άλλη, τα οποία έχουν πέντε λήξεις, που κυμαίνονται από μία εβδομάδα έως 12 μήνες. Υπάρχουν επίσης μέσα επιτόκια μίας ημέρας για τα οποία οι τράπεζες δανείζουν η μία την άλλη. Στην Ευρώπη, το επιτόκιο αυτό ονομάζεται Eonia (Euro Overnight Index Average) και στο Ηνωμένο Βασίλειο Libor (London Interbank Offered Rate).

Γιατί οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια;

Οι κεντρικές τράπεζες χρησιμοποιούν τα επιτόκια ως μέρος της νομισματικής τους πολιτικής και ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια είναι η καταπολέμηση του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός και τα επιτόκια τείνουν να κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση, οπότε όταν αυξάνεται ο πληθωρισμός, αυξάνονται και τα επιτόκια και το αντίστροφο. Οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν τον έλεγχο του πληθωρισμού, αλλά η μείωση ή η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει έμμεσα τον πληθωρισμό.

  • Μείωση των επιτοκίων

    Όταν οι κεντρικές τράπεζες μειώνουν τα επιτόκια, στοχεύουν στην τόνωση της οικονομίας. Όταν το κόστος δανεισμού είναι χαμηλό, οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις τείνουν να δανείζονται και να ξοδεύουν περισσότερο και είναι λιγότερο πιθανό να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αποταμιευτικό λογαριασμό. Με τη σειρά της, η ζήτηση αυξάνεται, το ίδιο και οι τιμές, και επομένως αυξάνεται ο πληθωρισμός.

  • Αύξηση των επιτοκίων

    Όταν οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν τα επιτόκια, στοχεύουν στην επιβράδυνση της οικονομίας. Όταν ο δανεισμός κοστίζει περισσότερο, οι άνθρωποι ξοδεύουν λιγότερα χρήματα και, επομένως, η ζήτηση μειώνεται. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές αυξάνονται λιγότερο απότομα και ο πληθωρισμός μειώνεται..

Πώς επηρεάζουν τα επιτόκια τις αγορές;

Αν και τα επιτόκια αυξάνονται, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξετε το επενδυτικό σας σχέδιο. Είναι σημαντικό να σκέφτεστε μακροπρόθεσμα και να διατηρείτε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Αλλά είναι πάντα καλό να είστε προετοιμασμένοι και να γνωρίζετε ορισμένες πιθανές επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Χρηματιστηριακή αγορά

Δεν υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ των επιτοκίων και των τιμών των μετοχών. Ωστόσο, η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να επηρεάσει ορισμένες μετοχές περισσότερο από άλλες. Όταν τα επιτόκια αυξάνονται και οι εταιρείες δανείζονται λιγότερα χρήματα, ενδέχεται να μην αναπτύσσουν τις επιχειρήσεις τους τόσο πολύ όσο πριν, όταν τα επιτόκια ήταν χαμηλότερα, γεγονός που μπορεί να μειώσει την κερδοφορία. Όταν οι επενδυτές αναμένουν χαμηλότερες μελλοντικές αποδόσεις, αυτό μπορεί να τους αναγκάσει να πουλήσουν τις μετοχές της εταιρείας, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές των μετοχών.

Ορισμένοι τομείς ενδέχεται να έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλους όταν τα επιτόκια αυξάνονται. Για παράδειγμα, οι χρηματοοικονομικές μετοχές, όπως οι τράπεζες, τείνουν να αποδίδουν καλύτερα όταν αυξάνονται τα επιτόκια, επειδή λαμβάνουν περισσότερα χρήματα από τον δανεισμό. Λάβετε υπόψη ότι οι επιδόσεις των εταιρειών του ίδιου κλάδου μπορεί να διαφέρουν δραστικά..

Αγορά ομολόγων

Σε γενικές γραμμές, οι τιμές των ομολόγων και τα επιτόκια κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις. Τα ομόλογα συνήθως λαμβάνουν πληρωμές τοκομεριδίων που αντανακλούν το επιτόκιο. Για παράδειγμα, ας πούμε ότι αγοράζετε ένα κρατικό ομόλογο για 1.000 ευρώ που λήγει σε πέντε χρόνια και πληρώνει κουπόνι 3%. Έτσι, για πέντε χρόνια, θα λαμβάνετε 30 € ετησίως σε πληρωμές τοκομεριδίων και στη συνέχεια τα 1.000 € πίσω στη λήξη. Ωστόσο, ας υποθέσουμε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν στο 2% σε έξι μήνες από τώρα. Στην περίπτωση αυτή, το ομόλογο που πληρώνει 3% ετησίως είναι πιο ελκυστικό από τα νέα ομόλογα του 2%. Ως εκ τούτου, οι επενδυτές μπορεί να είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα από την ονομαστική αξία των 1.000 € για το ομόλογο του 3% για να πάρουν καλύτερο επιτόκιο και το ομόλογο θα διαπραγματεύεται με premium.

Από την άλλη πλευρά, εάν το επιτόκιο αυξηθεί, το ομόλογο θα διαπραγματεύεται με έκπτωση. Χρησιμοποιώντας το ίδιο παράδειγμα, αγοράσατε ένα κρατικό ομόλογο για €1.000 που λήγει σε πέντε χρόνια και πληρώνει κουπόνι 3%. Όμως, σε έξι μήνες από τώρα, το επιτόκιο θα αυξηθεί στο 4%. Σε αυτή την περίπτωση, τα παλαιότερα ομόλογα του 3% αποκτούν μικρότερη αξία, επειδή τα νέα ομόλογα του 4% έχουν υψηλότερο κουπόνι.

Ορισμένα ομόλογα είναι λιγότερο ευαίσθητα στα επιτόκια, ανάλογα με τον τύπο του ομολόγου και τον εκδότη. Για παράδειγμα, τα κρατικά ομόλογα τείνουν να είναι πιο ευαίσθητα στα επιτόκια από τα εταιρικά ομόλογα. Τα ομόλογα με μικρότερες λήξεις τείνουν επίσης να είναι λιγότερο ευαίσθητα στα επιτόκια σε σύγκριση με εκείνα με μεγαλύτερες λήξεις.

Επενδύσεις με την DEGIRO

Θέλουμε να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους, προσφέροντας απίστευτα χαμηλές αμοιβές. Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας για τις χρεώσεις μας.

Πέρα από τα χαμηλά τέλη, σας προσφέρουμε πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμπαντα προϊόντων και ανταλλαγών. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να επηρεάσετε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε διαφορετικά είδη, περιοχές και τομείς. Για μια επισκόπηση των προϊόντων και των χρηματιστηρίων που προσφέρουμε, επισκεφθείτε τη σελίδα Αγορές.

Άνοιγμα λογαριασμούt

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: ECB, IMF, Pimco, SEC, Forbes, BoE, Fed, Bloomberg, Reuters, Investopedia

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.