Εξετάζοντας τις προσδοκίες της τιμής του ασημιού για το υπόλοιπο του 2020 και τους τρόπους επένδυσης στο πολύτιμο μέταλλο

Πώς να επενδύσετε στο ασήμι και προβλέψεις τιμών 2021

Έχετε σκεφτεί ποτέ να επενδύσετε σε ασήμι; Σε αυτό το άρθρο, συζητάμε τι είναι το ασήμι, ποιες χρήσεις έχει, παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές, την αναλογία χρυσού-ασημιού και διάφορες προβλέψεις για τις τιμές. Στη συνέχεια εξετάζουμε ορισμένους συνήθεις τρόπους επένδυσης στο εμπόρευμα και πώς μπορείτε να το κάνετε μέσω της DEGIRO.

Τι είναι το ασήμι και σε τι χρησιμοποιείται;

Το ασήμι είναι ένα εξαιρετικά αγώγιμο πολύτιμο μέταλλο που έχει ευρύ φάσμα χρήσεων. Μπορεί να κατασκευαστεί σε ράβδους με τη μορφή νομισμάτων και ράβδων, αλλά χρησιμοποιείται επίσης ως κόσμημα και ασημένια σκεύη. Σε σύγκριση με άλλα πολύτιμα μέταλλα, όπως ο χρυσός, το ασήμι χρησιμοποιείται επίσης για ένα ευρύ φάσμα βιομηχανικών χρήσεων. Το 2019 αναφέρθηκε ότι οι βιομηχανικές εφαρμογές αντιπροσώπευαν περίπου το 56% της συνολικής ζήτησης αργύρου.

Ορισμένα παραδείγματα βιομηχανικών εφαρμογών περιλαμβάνουν μπαταρίες, ιατρική, φωτογραφία, φωτοβολταϊκή ενέργεια, οθόνες αφής, τρισδιάστατη εκτύπωση, κινητήρες, πλαστικά, ημιαγωγούς και άλλα. Το αγαθό χρησιμοποιείται επίσης στην τεχνολογία 5G. Αυτή η τεχνολογία βρίσκεται ακόμη υπό ανάπτυξη, αλλά το Silver Institute προβλέπει ότι θα συνοδεύεται από αύξηση της ζήτησης για ασήμι. Η εταιρεία προβλέπει ότι η ζήτηση που σχετίζεται με το 5G αντιπροσωπεύει σήμερα το 0,75% της ετήσιας προσφοράς, αλλά θα αυξηθεί σε περίπου 2,3% έως το 2030.

Παράγοντες που επηρεάζουν τις τιμές του αργύρου

Ο άργυρος αναφέρεται συχνά ως ο "χρυσός των φτωχών", επειδή είναι το φθηνότερο πολύτιμο μέταλλο από τα δύο. Η τιμή του αργύρου επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες:

 • Προσφορά και ζήτηση: Με οποιοδήποτε χρηματοοικονομικό περιουσιακό στοιχείο, η προσφορά και η ζήτηση αποτελούν βασικούς παράγοντες για την τιμή που θα πληρώσετε γι' αυτό. Από την πλευρά της προσφοράς, υπάρχει πεπερασμένη ποσότητα αργύρου στον κόσμο. Ως εκ τούτου, η προσφορά περιορίζεται σε ό,τι βρίσκεται ήδη σε κυκλοφορία και σε ό,τι δεν έχει ακόμη εξορυχθεί. Πολλοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν τη ζήτηση. Ένα παράδειγμα είναι τα επίπεδα βιομηχανικής παραγωγής λόγω των διαφόρων χρήσεων του αργύρου.

 • Τιμή του χρυσού: Αν και αυτό δεν συμβαίνει πάντα, η τιμή του αργύρου τείνει να κυμαίνεται παράλληλα με τις τιμές του χρυσού Σε γενικές γραμμές, όταν η τιμή του χρυσού ανεβαίνει ή πέφτει, μπορείτε να περιμένετε ότι οι τιμές του αργύρου θα ακολουθήσουν. Η τιμή του αργύρου, ωστόσο, είναι συνήθως πιο ευμετάβλητη από τον χρυσό, εν μέρει λόγω της μικρότερης αγοράς του.

 • Αξία του δολαρίου: Οι τιμές του αργύρου είναι συνήθως εκφρασμένες σε αμερικανικό δολάριο και υπάρχει γενικά μια αντίστροφη σχέση μεταξύ των τιμών του αργύρου και του αμερικανικού δολαρίου. Συνήθως, όταν το αμερικάνικο δολάριο είναι αδύναμο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση της τιμής του αργύρου.

Η αναλογία χρυσού-ασημιού χρησιμοποιείται συχνά κατά τη διαπραγμάτευση ασημιού και χρυσού.

Το Αμερικανικό δολάριο και οι τιμές του αργύρου έχουν γενικά αντίστροφη σχέση.

Η αναλογία χρυσού-ασημιού

Κατά τη διαπραγμάτευση χρυσού και αργύρου, είναι σύνηθες να ακούει κανείς για την αναλογία χρυσού-αργύρου. Αυτό αντιπροσωπεύει πόσο ασήμι απαιτείται για την αγορά μιας ουγγιάς χρυσού. Δεδομένου ότι οι τιμές και των δύο πολύτιμων μετάλλων αυξομειώνονται συνεχώς, η αναλογία μεταξύ των δύο μεταβάλλεται συνεχώς.

Ορισμένοι επενδυτές χρησιμοποιούν την αναλογία για να καθορίσουν ποιο μέταλλο θα υπεραποδώσει έναντι του άλλου. Μια αυξανόμενη αναλογία χρυσού-ασημιού υποδηλώνει ότι ο χρυσός υπεραποδίδει έναντι του αργύρου και, ομοίως, το ασήμι υπεραποδίδει έναντι του χρυσού όταν η αναλογία μειώνεται. Σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, η αναλογία τείνει να αυξάνεται, καθώς ορισμένοι επενδυτές μπορεί να θεωρούν τον χρυσό ως ασφαλέστερη επένδυση. Μετά από μια περίοδο ύφεσης, η αναλογία χρυσού-αργύρου τείνει να πέφτει λόγω της βιομηχανικής φύσης του αργύρου και της αυξημένης ζήτησης όταν οι οικονομίες αρχίζουν να ανακάμπτουν.

Η αναλογία χρυσού-ασημιού δείχνει πόσο ασήμι απαιτείται για την αγορά μιας ουγγιάς χρυσού.

Η αναλογία χρυσού-ασημιού αντιπροσωπεύει πόσο ασήμι απαιτείται για να αγοραστεί μια ουγγιά χρυσού.

Προβλέψεις για την τιμή του αργύρου

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι χρήστες του Reddit και οι μικροεπενδυτές συσπειρώνονται μαζί και ανεβάζουν τις τιμές ορισμένων μετοχών. Μπορεί να το έχετε ακούσει αυτό σε σχέση με το GameStop, αλλά αυτό συνέβη και για τις μετοχές εξόρυξης αργύρου και τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF) που υποστηρίζονται από ράβδους αργύρου.

Την 1η Φεβρουαρίου, οι τιμές του αργύρου σκαρφάλωσαν σε υψηλό οκταετίας, ξεπερνώντας τα 30 δολάρια ανά ουγγιά. Εκτός από τις μετοχές και τα ETFs, οι επενδυτές στοιβάζονταν επίσης σε δικαιώματα προαίρεσης και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης επί αργύρου, με αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (CME), το μεγαλύτερο χρηματιστήριο παραγώγων στον κόσμο, να αυξήσει τις απαιτήσεις περιθωρίου για τα συμβόλαια αργύρου. Μετά από αυτό, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το ασήμι υποχώρησαν έως και 10%, τη μεγαλύτερη απώλεια από τον Αύγουστο του 2020.

Ενώ οι τιμές του αργύρου έχουν υποχωρήσει μετά το πρόσφατο ράλι τους, η Goldman Sachs έχει θετικές προοπτικές για τις τιμές του εμπορεύματος. Στις 2 Φεβρουαρίου, το Bloomberg ανέφερε ότι η τράπεζα βλέπει τις τιμές του αργύρου να αυξάνονται έως και τα 33 δολάρια ανά ουγγιά, εάν η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενισχύσει τις δαπάνες για την ηλιακή ενέργεια. Την ίδια ημέρα, η Bank of America δημοσίευσε έκθεση στην οποία ανέφερε ότι αναμένει οι τιμές να ωθηθούν στα 35 δολάρια με πιθανότητα οι τιμές να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά γύρω στα 50 δολάρια ανά ουγγιά. Η HSBC δεν έδωσε προοπτικές για τις τιμές μετά την εκτίναξη των τιμών του αργύρου, ωστόσο η τράπεζα υποψιάζεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν ευμετάβλητες κατά τη διάρκεια του 2021.

Ορισμένοι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του ασημιού θα ξεπεράσουν τις τιμές του χρυσού όταν η οικονομία ανακάμψει.

Πολλοί αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι για τις τιμές του αργύρου μετά τη μεταβλητότητα στις αρχές Φεβρουαρίου, η οποία προκλήθηκε από τους μικροεπενδυτές.

Επένδυση σε ασήμι

Όντας ένα ευέλικτο μέταλλο, το ασήμι παρουσιάζει πολλές επενδυτικές ευκαιρίες. Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να επενδύσετε στο ασήμι, καθένας από τους οποίους ενέχει κινδύνους. Είναι σημαντικό να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας και είναι κατάλληλα για το επενδυτικό σας σχέδιο. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι συνήθεις τρόποι επένδυσης σε ασήμι:

 • Ράβδοι: Ένας τρόπος για να επενδύσει κανείς στο εμπόρευμα είναι να αγοράσει φυσικά ασήμι. Για παράδειγμα, μπορείτε να αγοράσετε ασήμι με τη μορφή ράβδων, ασημένιων νομισμάτων ή κοσμημάτων. Οι ράβδοι και τα νομίσματα αργύρου μπορούν συνήθως να αγοραστούν σε τράπεζες ή εμπόρους ράβδων αργύρου.

 • Μετοχές: Ένας άλλος τρόπος είναι η αγορά μετοχών σε εταιρείες εξόρυξης αργύρου. Γενικά, όταν υπάρχει αύξηση της αξίας του αργύρου, οι τιμές των μετοχών των εταιρειών εξόρυξης αργύρου τείνουν να αυξάνονται επίσης. Ωστόσο, μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι ανά εταιρεία που θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. Για παράδειγμα, ακόμη και αν η αγορά αργύρου πηγαίνει καλά, μια εταιρεία εξόρυξης μπορεί να αντιμετωπίσει ένα απρόβλεπτο ατύχημα που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομική της κατάσταση και την απόδοση της μετοχής της.

  Μπορείτε επίσης να επενδύσετε σε εταιρείες συνεχούς ροής αργύρου. Οι εταιρείες συνεχούς ροής δεν εξορύσσουν οι ίδιες ασήμι, αλλά παρέχουν χρηματοδότηση σε εταιρείες που το εξορύσσουν.

  Παραδείγματα μετοχών αργύρου είναι η Silvercorp Metals Inc. (CA82835P1036), η Fortuna Silver Mines (CA3499151080) και η Pan American Silver (CA6979001089).

 • ETFs: Υπάρχουν επίσης πολλά ETFs αργύρου διαθέσιμα για επενδύσεις, ώστε να μπορείτε να τοποθετήσετε τα χρήματά σας στην αγορά αργύρου. Τα ETF έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν ευελιξία στις συναλλαγές και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου με σχετικά χαμηλότερο κόστος. Η επένδυση σε ETFs αργύρου σας επιτρέπει να παρακολουθείτε στενά την τιμή του αργύρου χωρίς να κατέχετε στην πραγματικότητα το εμπόρευμα. Σε γενικές γραμμές, τα ETF αργύρου είναι πιο ρευστά από την κατοχή του ίδιου του αργύρου.

  Παραδείγματα ETF αργύρου είναι το WisdomTree Physical Silver (JE00B1VS3333), το Xtrackers Physical Silver (DE000A1E0HS6) και το Sprott Physical Silver Trust (CA85207K1075).

 • Futures (Συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης): Επιπλέον, μπορείτε να επενδύσετε σε futures αργύρου. Τα futures αργύρου είναι συμβόλαια που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο και στα οποία ο αγοραστής συμφωνεί να αγοράσει μια συγκεκριμένη ποσότητα αργύρου σε προκαθορισμένη τιμή και ημερομηνία στο μέλλον. Κατά την ανάληψη μιας θέσης αγοράς, υπάρχει η υποχρέωση να αποδεχθείτε την παράδοση του φυσικού μετάλλου, ενώ μια θέση πώλησης αναλαμβάνει την υποχρέωση να πραγματοποιήσει την παράδοση. Τα futures είναι πολύπλοκα μέσα και μπορεί να έχουν υψηλό κίνδυνο να χάσετε την επένδυσή σας ή και περισσότερο.

Επενδύοντας με την DEGIRO

Είναι δυνατή η επένδυση σε ασήμι μέσω της DEGIRO. Προσφέρουμε μια σειρά από μετοχές αργύρου καθώς και ETFs στα οποία μπορείτε να επενδύσετε με τις απίστευτα χαμηλές αμοιβές μας. Υπάρχει ακόμη και ένα ETF αργύρου στον κατάλογό μας με ETF χωρίς προμήθειες.

Εκτός από τις μετοχές αργύρου και τα ETFs, η DEGIRO προσφέρει ένα πλήθος άλλων εταιρειών και χρηματοοικονομικών προϊόντων για να επενδύσετε σε περισσότερες από πενήντα χρηματιστηριακές αγορές σε τριάντα χώρες. Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας Αγορές.

Ανοίξτε έναν λογαριασμό.

Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Reuters, S&P Global, Forbes, Silver Institute, Investopedia, Kitco, NASDAQ, FXStreet, Yahoo Finance

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.