Επισκόπηση ορισμένων από τις πολυαναμενόμενες δημόσιες εγγραφές(IPOs) του 2022, συμπεριλαμβανομένου του Reddit.

Πολυαναμενόμενες αρχικές δημόσιες προσφορές (IPOs) του 2022

Το 2021 ήταν μια χρονιά ρεκόρ για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές (IPOs) όσον αφορά τις εισαγωγές και τον όγκο τους. Μερικά από τα μεγάλα ονόματα που εισήχθησαν στο χρηματιστήριο πέρυσι ήταν οι Coinbase, Rivian, Bumble, Roblox GitLab και άλλες. Το 2022 προβλέπεται ήδη ότι θα είναι άλλη μια μεγάλη χρονιά στην αγορά των IPO, με μεγάλες εταιρείες να έχουν ήδη καταθέσει αιτήσεις για να εισαχθούν στο χρηματιστήριο και άλλες να φημολογούνται ότι θα το κάνουν. Σημειώστε ότι ακόμη και όταν μια εταιρεία βρίσκεται κοντά στο να βγει στο χρηματιστήριο, μπορεί να αποφασίσει να το ακυρώσει.

Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε μερικές από τις πολυαναμενόμενες δημόσιες εγγραφές του 2022 (χωρίς συγκεκριμένη σειρά).

Reddit

Τα τελευταία δύο χρόνια, το Reddit έχει γίνει πρωτοσέλιδο καθώς οι πίνακες μηνυμάτων του, ιδίως το WallStreetBets, έχουν παίξει ρόλο στη διάδοση των λεγόμενων μετοχών meme, όπως η GameStop και η AMC. Το Reddit είναι μια πλατφόρμα που διαθέτει μια τεράστια συλλογή φόρουμ όπου οι χρήστες μπορούν να βλέπουν και να μοιράζονται αναρτήσεις κειμένου, συνδέσμους, εικόνες και άλλα.

Το Reddit συνεργάζεται επί του παρόντος με τη Morgan Stanley και την Goldman Sachs για την IPO του, η οποία θα μπορούσε να γίνει ήδη τον Μάρτιο. Στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της το περασμένο καλοκαίρι, η εταιρεία αποτιμήθηκε στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια και θα μπορούσε να αποτιμηθεί έως και στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια κατά την IPO της.

WeTransfer

Ενημέρωση: Στις 21/01/21, η WeRock NV ακύρωσε τη δημόσια εγγραφή της, επικαλούμενη την αστάθεια της αγοράς. Δεν δηλώθηκε αν η εταιρεία θα προχωρήσει σε IPO σε μεταγενέστερο στάδιο.

Στις αρχές Ιανουαρίου, η WeRock NV, στην οποία ανήκει η πλατφόρμα ανταλλαγής αρχείων WeTransfer, ανακοίνωσε ότι θα επιδιώξει την IPO στο Euronext Amsterdam. Η WeRock NV προσφέρει εργαλεία παραγωγικότητας που συνδυάζουν μια λύση software-as-a-service (SaaS) με μια premium διαφημιστική επιχείρηση, συμπεριλαμβανομένων των WeTransfer, Collect, Paper, Paste και WeTransfer Advertising. Από τον Σεπτέμβριο του 2021, η WeRock NV αναφέρει ότι έχει μια βάση χρηστών 87 εκατομμυρίων μηνιαίως ενεργών χρηστών.

Μετά την IPO της WeRock NV, η εταιρεία θα μετονομαστεί σε The Creative Productivity Group. Η εταιρεία σκοπεύει να αντλήσει 160 εκατ. ευρώ με νέες μετοχές και με δευτερογενή προσφορά υφιστάμενων μετοχών που ανήκουν σε ορισμένους σημερινούς μετόχους. Δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την αρχική δημόσια εγγραφή κατά τη στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο.

Instacart

Η Instacart είναι μια αμερικανική υπηρεσία παράδοσης και παραλαβής ειδών παντοπωλείου. Η Instacart έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής εν μέσω της πανδημίας, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές υιοθέτησαν υπηρεσίες παράδοσης που βασίζονται σε εφαρμογές.

Η εταιρεία είχε αρχικά σχέδια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά αποφάσισε να μεταθέσει το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο για το 2022 (ή ενδεχομένως και αργότερα), ώστε να ενισχύσει τις υπηρεσίες της πέρα από την παράδοση τροφίμων. Τον Μάρτιο του 2021, ένας γύρος χρηματοδότησης αποτίμησε την Instacart στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια..

Instacart

Η Instacart είναι μια αμερικανική υπηρεσία παράδοσης και παραλαβής ειδών παντοπωλείου. Η Instacart έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλής εν μέσω της πανδημίας, καθώς όλο και περισσότεροι καταναλωτές υιοθέτησαν υπηρεσίες παράδοσης που βασίζονται σε εφαρμογές.

Η εταιρεία είχε αρχικά σχέδια να εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά αποφάσισε να μεταθέσει το χρηματιστηριακό της ντεμπούτο για το 2022 (ή ενδεχομένως και αργότερα), ώστε να ενισχύσει τις υπηρεσίες της πέρα από την παράδοση τροφίμων. Τον Μάρτιο του 2021, ένας γύρος χρηματοδότησης αποτίμησε την Instacart στα 39 δισεκατομμύρια δολάρια.

Chime

Η Chime Financial Inc. είναι μια εταιρεία fintech που παρέχει τραπεζικές υπηρεσίες που προκαλούν τις παραδοσιακές τράπεζες. Η Chime δεν χρεώνει μηνιαία τέλη παροχής υπηρεσιών, τέλη υπερανάληψης ή απαιτεί ελάχιστο υπόλοιπο. Αντ' αυτού, η Chime κερδίζει χρήματα λαμβάνοντας μέρος των τελών συναλλαγών που χρεώνει ο συνεργάτης της Visa στους εμπόρους όταν οι πελάτες χρησιμοποιούν τη χρεωστική κάρτα Chime.

Στον τελευταίο γύρο άντλησης κεφαλαίων τον Αύγουστο του 2021, η Chime συγκέντρωσε 750 εκατομμύρια δολάρια, αποτιμώντας την αξία της στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και τίποτα δεν έχει επιβεβαιωθεί, ορισμένοι λένε ότι η Chime στοχεύει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο.

Stripe

Μια άλλη μεγάλη εταιρεία fintech που θα μπορούσε να εισαχθεί στο χρηματιστήριο φέτος είναι η πλατφόρμα πληρωμών Stripe. Όταν ένας πελάτης πραγματοποιεί μια πληρωμή στο διαδίκτυο, η Stripe επεξεργάζεται τις πληρωμές με το λογισμικό της Stripe Payments. Η Stripe κερδίζει το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων της από τις χρεώσεις που χρεώνει για την επεξεργασία αυτών των πληρωμών. Η Stripe παρέχει τις υπηρεσίες της σε παγκόσμιο επίπεδο, με μεγάλες εταιρείες όπως η Amazon, η Booking.com και η Deliveroo να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Τον Μάρτιο του 2021, η Stripe άντλησε περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση, δίνοντας μια αποτίμηση 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Reuters ανέφερε τον Ιούλιο του 2021 ότι η Stripe είχε προσλάβει δικηγόρους για να βοηθήσει στις προετοιμασίες για μια δημόσια εγγραφή. Ωστόσο, τον Νοέμβριο του 2021, ο συνιδρυτής της δήλωσε ότι η Stripe είναι "πολύ χαρούμενη ως ιδιωτική εταιρεία". Ο χρόνος θα δείξει αν η Stripe καταλήξει να βγει στην αγορά το 2022.

Discord

Το Discord είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή επικοινωνίας που δημιουργήθηκε αρχικά για παίκτες και τώρα χρησιμοποιείται για όλα τα είδη κοινοτήτων. Η χρήση του Discord είναι δωρεάν, αλλά προσφέρει επίσης συνδρομές. Το Discord αυξήθηκε σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, καθώς οι άνθρωποι είχαν "κολλήσει" στο σπίτι παίζοντας βιντεοπαιχνίδια και συνδεόμενοι διαδικτυακά.

Τον Μάρτιο του 2021, η Microsoft βρισκόταν σε συζητήσεις με την Discord για την εξαγορά της εταιρείας έναντι 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2021, η Discord απέρριψε την προσφορά της Microsoft ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων και λέγεται ότι επικεντρώθηκε στο να βγει μόνη της στο χρηματιστήριο. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η Discord αποτιμάται στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Αν και δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία, πολλοί πιστεύουν ότι η Discord θα επιδιώξει να εισαχθεί στο χρηματιστήριο κάποια στιγμή μέσα στο 2022.

Impossible Foods

Ο ανταγωνιστής της Beyond Meat, η Impossible Foods, θα μπορούσε να είναι άλλο ένα μεγάλο όνομα που θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο φέτος. Η Impossible Foods έχει αρκετές εναλλακτικές λύσεις κρέατος φυτικής προέλευσης στη σειρά προϊόντων της, όπως το Impossible Burger, το Impossible Sausage και τα Impossible Chicken Nuggets. Τα προϊόντα Impossible είναι διαθέσιμα σε εστιατόρια, όπως το Burger King με το Impossible whopper, και σε παντοπωλεία σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Η Impossible Foods εκτιμάται ότι αξίζει 7 δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν είναι σαφές πότε ακριβώς η Impossible Foods θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο, αλλά ο διευθύνων σύμβουλος Pat Brown δήλωσε τον Νοέμβριο του 2021 ότι η δημόσια εγγραφή είναι "αναπόφευκτη".

Databricks

Η Databricks είναι μια πλατφόρμα ανάλυσης δεδομένων που ιδρύθηκε από τους δημιουργούς του Apache Spark, ενός συστήματος ανοικτού κώδικα που χρησιμοποιείται για τη διαχείριση μεγάλων δεδομένων. Η Databricks υπήρξε κινητήριος μοχλός της λεγόμενης "λίμνης δεδομένων" (data lakehouse). Ένα data lakehouse συνδυάζει "λίμνες" δεδομένων, μεγάλες ποσότητες ακατέργαστων δεδομένων, με "αποθήκες" δεδομένων, δομές που επεξεργάζονται τα δεδομένα. Η Databricks δραστηριοποιείται σε 12 χώρες και παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους από 5.000 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένων των ABN AMRO, H&M Group και Shell.

Η Databricks δεν έχει καταθέσει ακόμη έγγραφα για Αρχική δημόσια προσφορά (IPO), αλλά υπάρχουν συζητήσεις ότι η εταιρεία θα εισαχθεί στο χρηματιστήριο το 2022. Τον Αύγουστο του 2021, η εταιρεία άντλησε 1,6 εκατομμύρια δολάρια σε αποτίμηση 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Klarna

Η Klarna είναι μια σουηδική εταιρεία fintech που προσφέρει υπηρεσίες buy now, pay later (BNPL). Το BNPL είναι ένα είδος βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης που επιτρέπει στους καταναλωτές να κάνουν μια αγορά και να την πληρώσουν σε δόσεις. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για το BNPL εδώ. Η Klarna αναφέρει ότι έχει 90 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες παγκοσμίως, ενώ 250.000 έμποροι χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της.

Τον Ιούνιο του 2021, η Klarna συγκέντρωσε 639 εκατομμύρια δολάρια, αποτιμώντας την αξία της στα 45,6 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό καθιστά την Klarna την υψηλότερα αποτιμημένη ιδιωτική fintech στην Ευρώπη και την τέταρτη παγκοσμίως (σύμφωνα με την CB Insights). Ο διευθύνων σύμβουλος Sebastian Siemiatkowski δήλωσε πέρυσι ότι η Klarna δεν επεξεργάζεται επί του παρόντος IPO, αλλά μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο αυτό ήδη από το 2022.

Επενδύοντας με την DEGIRO

Θέλουμε να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους. Διαθέτουμε μια απλή δομή τιμολόγησης με κατ' αποκοπήν χρέωση και προσφέρουμε ακόμη και επενδύσεις σε αμερικανικές μετοχές χωρίς προμήθεια! Για λεπτομέρειες, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας με τις χρεώσεις.

Σας βοηθάμε να κατανέμετε τον κίνδυνο προσφέροντάς σας πρόσβαση σε ένα από τα μεγαλύτερα σύμπαντα και χρηματιστήρια. Μπορείτε να επηρεάσετε τον κίνδυνο δημιουργώντας ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο και κατανέμοντας τις επενδύσεις σας σε διαφορετικούς τύπους, περιοχές και τομείς. Για μια επισκόπηση των προϊόντων και των χρηματιστηρίων που προσφέρουμε, παρακαλούμε επισκεφθείτε τη σελίδα μας Αγορές.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Πηγές: Bloomberg, Reuters, Orpea, Financial Times, PayPal, Kindred

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.