Επισκόπηση των μεγαλύτερων εταιρειών στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς

Οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο

Όταν ακούτε "η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο", συνήθως αναφέρεται στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ή εν συντομία market cap. Η κεφαλαιοποίηση της αγοράς είναι η αξία των μετοχών μιας εισηγμένης εταιρείας που βρίσκονται σε κυκλοφορία. Για να την υπολογίσετε, πολλαπλασιάζετε τον αριθμό των μετοχών που βρίσκονται σε κυκλοφορία επί την τρέχουσα τιμή αγοράς ανά μετοχή. Η γνώση της κεφαλαιοποίησης μιας εταιρείας μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε το σχετικό μέγεθός της. Παρόλο που ορισμένες από τις εταιρείες που αναφέρθηκαν δεν έχουν κεφαλαιοποίηση αγοράς άνω του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων, καθεμία από αυτές βρέθηκε πάνω από αυτό το όριο κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών του 2020. Fun fact: οι εταιρείες 2 έως 5 σε αυτόν τον κατάλογο ξεκίνησαν όλες σε ένα γκαράζ.

1. Saudi Aramco

Η Σαουδαραβική Εταιρεία Πετρελαίου είναι η μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς με αποτίμηση 6,60 τρισεκατομμύρια SAR (1,76 τρισεκατομμύρια δολάρια/ 1,62 τρισεκατομμύρια ευρώ) [1][2]. Γνωστή και ως Saudi Aramco, είναι μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου με έδρα το Νταχράν της Σαουδικής Αραβίας. Η προέλευσή της χρονολογείται από τη δεκαετία του 1930, όταν υπογράφηκε συμφωνία παραχώρησης μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Standard Oil Company of California (SOCAL). Για τη διαχείριση της συμφωνίας, δημιουργήθηκε μια θυγατρική εταιρεία με την ονομασία California Arabian Standard Oil Company (CASOC), η οποία αργότερα θα γινόταν η Saudi Arabian Oil Company τη δεκαετία του 1980. Μετά από χρόνια αναζήτησης και σκαψίματος, βρέθηκε πετρέλαιο στις ερήμους της Σαουδικής Αραβίας και η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα, με 500.000 βαρέλια πετρελαίου να παράγονται ημερησίως το 1949.

Η Saudi Aramco έγινε πρωτοσέλιδο πέρυσι, όταν η αρχική δημόσια προσφορά της (IPO) στις 11 Δεκεμβρίου κατέγραψε το ρεκόρ της μεγαλύτερης IPO που έγινε ποτέ. Πριν από την ΑΜΚ της, η εταιρεία ανήκε εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας. Υπήρξε μεγάλη συζήτηση σχετικά με το ποιο χρηματιστήριο θα προσέφερε την αρχική της εισαγωγή. Τελικά, η εταιρεία αποφάσισε να εισαχθεί τοπικά στο Tadawul, το χρηματιστήριο της Σαουδικής Αραβίας. Τη δεύτερη ημέρα διαπραγμάτευσής της, οι τιμές των μετοχών αυξήθηκαν κατά 10% και η αποτίμησή της ξεπέρασε το όριο των 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.

Για να δοθεί μια εικόνα του μεγέθους της Saudi Aramco, η χρηματιστηριακή της αξία είναι μεγαλύτερη από την Exxon Mobil (229,33 δισ. δολάρια/ 210,79 δισ. ευρώ) [3], τη Royal Dutch Shell (181,43 δισ. δολάρια/ 166,77 δισ. ευρώ) [4] και τη Chevron (189,27 δισ. δολάρια/ 173,98 δισ. ευρώ) [3] μαζί.

Δυστυχώς, η DEGIRO δεν προσφέρει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης στο Tadawul, όπου η Saudi Aramco είναι εισηγμένη. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η αγορά μετοχών της Saudi Aramco μέσω της DEGIRO.

2. Microsoft

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Microsoft, με κεφαλαιοποίηση 1,28 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,18 τρισεκατομμύρια ευρώ) [3]. Γνωστή για το λογισμικό Windows και το OfficeSuite, η εταιρεία έχει γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας από το ταπεινό της ξεκίνημα το 1975. Οι φίλοι Μπιλ Γκέιτς και Πολ Άλεν ίδρυσαν την εταιρεία αφού εγκατέλειψαν και οι δύο το κολέγιο. Ξεκίνησαν αναπτύσσοντας και πουλώντας έναν κώδικα προγραµµατισµού διερµηνευτή για τον Altair 8800, έναν µικροϋπολογιστή που δηµιουργήθηκε από τη MITS. Η Microsoft συνέχισε να αναπτύσσεται και τελικά μπήκε στο χρηματιστήριο το 1986, συγκεντρώνοντας 61 εκατομμύρια δολάρια (56,07 εκατομμύρια ευρώ) [3] κατά τη δημόσια εγγραφή της.

Η εταιρεία χωρίζει πλέον τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες σε τρεις τομείς, την Παραγωγικότητα και τις Επιχειρηματικές Διαδικασίες, το Ευφυές Νέφος και το Πιο Ατομικό Η/Υ. Ορισμένα από τα προϊόντα της περιλαμβάνουν λειτουργικά συστήματα, υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους, εφαρμογές επιχειρηματικών λύσεων, υπολογιστές, ταμπλέτες, κονσόλες παιχνιδιών, τηλέφωνα και βιντεοπαιχνίδια.

Η Microsoft έχασε πολλές τάσεις της πληροφορικής στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και βασίστηκε στο λειτουργικό της σύστημα, τα Windows, ως κύρια πηγή εσόδων. Υπό την ηγεσία του διευθύνοντος συμβούλου Satya Nadella, η εταιρεία άρχισε να καταβάλλει προσπάθειες και πόρους προς την κατεύθυνση του υπολογιστικού νέφους, συγκεκριμένα με την υπηρεσία Azure, αν και βρισκόταν χρόνια πίσω από την Amazon σε αυτή την αγορά. Με την πάροδο του χρόνου, οι υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους της Microsoft έγιναν σημαντική πηγή εσόδων για την εταιρεία. Το Azure δεν είναι το μοναδικό συστατικό του τμήματος Intelligent Cloud, ωστόσο, το τμήμα αυτό στο σύνολό του αντιπροσώπευε το 32% των συνολικών εσόδων κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Εκτός από τα δικά της εμπορικά σήματα, η Microsoft έχει προσθέσει και άλλες εταιρείες στο χαρτοφυλάκιό της με την πάροδο των ετών. Η μεγαλύτερη εξαγορά από όλες αυτές ήταν η LinkedIn. Η Microsoft αγόρασε την εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2016 έναντι 26,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (24,08 δισεκατομμυρίων ευρώ) [3]. Μερικά άλλα παραδείγματα είναι το Hotmail, το Skype, το GitHub και το Minecraft.

Η Microsoft διαπραγματεύεται με τον κωδικό ISIN US5949181045 στο NASDAQ, στο Xetra, στο Börse Frankfurt και στο SIX Swiss Exchange.

3. Apple

Η Apple δεν απέχει πολύ από τη Microsoft, με κεφαλαιοποίηση 1,26 τρισεκατομμύρια δολάρια (1,16 τρισεκατομμύρια ευρώ) [3]. Ιδρύθηκε το 1976 από τους Steve Jobs και Steve Wozniak στην Καλιφόρνια των Ηνωμένων Πολιτειών. Υπήρχε και ένας τρίτος ιδρυτής που ονομαζόταν Ronald Wayne, αλλά εγκατέλειψε γρήγορα την εταιρεία και πούλησε τις μετοχές του για 800 δολάρια, μια απόφαση για την οποία ίσως τώρα να έχει μετανιώσει.

Το πρώτο προϊόν της Apple ήταν το Apple I, το οποίο ήταν ένας υπολογιστής που δεν διέθετε πληκτρολόγιο και οθόνη. Πριν από την κυκλοφορία του πρώτου υπολογιστή Macintosh, η Apple προχώρησε σε δημόσια εγγραφή τον Δεκέμβριο του 1980, συγκεντρώνοντας λίγο περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια (91,93 εκατομμύρια ευρώ)[3]. Με μια αναλαμπή στις αρχές της δεκαετίας του 2000, η Apple λάνσαρε τον iMac και το iPod και τελικά παρουσίασε το πρώτο iPhone το 2007.

Σήμερα, οι επιχειρηματικοί τομείς της εταιρείας περιλαμβάνουν τα iPhone, Mac, iPad, Wearables Home and Accessories και Services. Για επτά χρόνια πριν από το 2019, περισσότερο από το 50% των εσόδων της Apple προερχόταν κυρίως από τα iPhone. Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων της Apple για το 1ο εξάμηνο του 2019, αυτό δεν ίσχυε, με τις πωλήσεις iPhone να αντιπροσωπεύουν το 48,29% των εσόδων της Apple. Ωστόσο, η εταιρεία έχει αγκαλιάσει αυτή την αλλαγή και διαφοροποιεί τις ροές εσόδων της με προϊόντα όπως τα AirPods, η Apple Card και το Apple TV+.

Ο κωδικός ISIN της Apple είναι US0378331005 και είναι διαθέσιμος για διαπραγμάτευση στο NASDAQ, στο Xetra, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, στο Börse Frankfurt και στο SIX Swiss Exchange.

4. Amazon

Η κεφαλαιοποίηση της Amazon, η οποία ανέρχεται σε 982,05 δισεκατομμύρια δολάρια (902,41 δισεκατομμύρια ευρώ) [3], καθιστά την Amazon την τέταρτη πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο. Η Amazon ιδρύθηκε το 1994 από τον Τζεφ Μπέζος. Ξεκίνησε αρχικά ως διαδικτυακός βιβλιοπώλης και μπήκε στο χρηματιστήριο τον Μάιο του 1997 με μια δημόσια εγγραφή που συγκέντρωσε 54 εκατομμύρια δολάρια (49,62 εκατομμύρια ευρώ) [3]. Ένα χρόνο αργότερα, η Amazon πρόσθεσε επιπλέον κατηγορίες προϊόντων στην προσφορά της. Η εταιρεία σημείωσε ταχεία ανάπτυξη και το 1999 στάλθηκαν 20 εκατομμύρια αντικείμενα σε 150 χώρες.

Η Amazon είναι πλέον ένας από τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς λιανοπωλητές και προσφέρει επίσης μια σειρά από άλλα προϊόντα και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους που ονομάζονται Amazon Web Services (AWS). Η AWS είναι ένας μεγάλος παίκτης στην αγορά cloud , ιδίως στον τομέα IaaS. Η Gartner δημοσίευσε ένα άρθρο το 2018 που ανέφερε ότι η AWS κατέχει το 47,8% του παγκόσμιου μεριδίου αγοράς IaaS.

Η Amazon είναι διαθέσιμη για διαπραγμάτευση στο NASDAQ, στο Xetra, στο Börse Frankfurt και στο Borsa Italiana με τον κωδικό ISIN US0231351067.

5. Alphabet

Η Alphabet εντάχθηκε σύντομα στο κλαμπ του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2020 και είναι η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία, με κεφαλαιοποίηση 953,57 δισεκατομμυρίων δολαρίων (876,24 δισεκατομμύρια ευρώ) [3]. Πριν από το 2015, η Alphabet ήταν γνωστή ως Google, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να αναδιοργανωθεί κάτω από μια νέα μητρική εταιρεία. Το 1995, οι ιδρυτές της Google Larry Page και Sergey Brin συναντήθηκαν στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, όπου άρχισαν να εργάζονται πάνω σε μια μηχανή αναζήτησης με την ονομασία Backrub, η οποία αργότερα έγινε Google. Εννέα χρόνια αργότερα, η Google προχώρησε στην IPO της με αποτίμηση 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων (21,13 δισεκατομμύρια ευρώ)[3].

Η Alphabet αναλύει τις οικονομικές της εκθέσεις σε δύο κατηγορίες: Google και "Άλλα στοιχήματα". Οι εταιρείες και τα προϊόντα που εμπίπτουν στην κατηγορία Google είναι θυγατρικές της Google, όπως οι Google Ads, το Google Cloud, το Chrome, το YouTube και το Android. Στην κατηγορία "Άλλα Στοιχήματα" περιλαμβάνονται επιχειρήσεις όπως οι Calico, Verily, Waymo, X και CapitalG, για να αναφέρουμε μερικές. Η συντριπτική πλειονότητα των εσόδων προέρχεται από τον τομέα της Google, καθώς μόνο το 0,4% των εσόδων προήλθε από τα Άλλα Στοιχήματα το 4ο τρίμηνο του 2019.

Η Alphabet διαπραγματεύεται στον NASDAQ με τους δύο κωδικούς GOOG and GOOGL. Οι μετοχές που διαπραγματεύονται με το ticker GOOGL κατηγοριοποιούνται ως μετοχές κατηγορίας Α και οι μετοχές GOOG κατηγοριοποιούνται ως μετοχές κατηγορίας C. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι όσον αφορά τα δικαιώματα ψήφου. Οι μετοχές της κατηγορίας Α διαπραγματεύονται με τον κωδικό ISIN US02079K3059 και είναι διαθέσιμες στο NASDAQ, στο Xetra, στο Börse Frankfurt, στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και στο SIX Swiss Exchange. Οι μετοχές της κατηγορίας Γ διαπραγματεύονται με τον κωδικό ISIN US02079K1079 και είναι διαθέσιμες στο NASDAQ, στο Xetra, στο Börse Frankfurt και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σύγκριση της κεφαλαιοποίησης της παγκόσμιας αγοράς

πενδύοντας με τη DEGIRO

Θα θέλατε να επενδύσετε σε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο; Όπως αναφέρθηκε, δεν είναι δυνατή η επένδυση στη Saudi Aramco μέσω της DEGIRO. Ωστόσο, προσφέρουμε τη δυνατότητα επένδυσης στη Microsoft, την Apple, την Amazon και την Alphabet. Εάν θέλετε να αγοράσετε μετοχές μιας από αυτές τις εταιρείες σε άλλο χρηματιστήριο στο οποίο διαπραγματεύεται, οι χρεώσεις προμήθειας διαφέρουν ανάλογα με το χρηματιστήριο. Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στον Πίνακα χρεώσεων μας.

Ανοίξτε έναν λογαριασμό.

Οι πληροφορίες του παρόντος άρθρου δεν έχουν συνταχθεί για συμβουλευτικούς σκοπούς, ούτε σκοπεύουν να συστήσουν οποιεσδήποτε επενδύσεις. Λάβετε υπόψη ότι τα γεγονότα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από την αρχική συγγραφή του άρθρου. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Μπορεί να χάσετε (ένα μέρος) της κατάθεσής σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας.

Bloomberg, The New York Times, Saudi Aramco, Forbes, History.com, Investopedia, Gartner, Yahoo Finance

Ανώτατα χρηματιστηριακά όρια στις 25.02.20

Συντελεστές μετατροπής στις 25.02.20

[1] 1 SAR = 0.27 USD

[2] 1 SAR = 0.24 EUR

[3] 1 USD = 0.92 EUR

[4] 1 EUR = 1.09 USD

Πίσω

Ξεκινήστε τις επενδύσεις με 10 μαθήματα

Ακαδημία επενδυτών academy

Ξεκινήστε να επενδύετε σήμερα

Ανοίξτε λογαριασμό δωρεάν invest
backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.