Τι είναι η ΑΜΚ;

Μια αρχική δημόσια προσφορά (IPO) είναι όταν μια ιδιωτική εταιρεία προσφέρει μετοχές στο κοινό σε μια νέα έκδοση μετοχών. Οι νεοεκδοθείσες μετοχές αρχίζουν στη συνέχεια να διαπραγματεύονται σε χρηματιστήριο, όπως το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (NYSE) ή το Euronext Amsterdam.

Γιατί οι εταιρείες θέλουν να εισαχθούν στο χρηματιστήριο;

Μια εταιρεία μπορεί να εισαχθεί στο χρηματιστήριο με διάφορους τρόπους, ανάλογα με τους στόχους της. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι η δημόσια εγγραφή, αλλά οι εταιρείες μπορούν επίσης να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μέσω άμεσης εισαγωγής ή μέσω μιας εταιρείας εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC). Εδώ, εξετάζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημόσιας εγγραφής μέσω IPO.

Πλεονεκτήματα της εισαγωγής στο χρηματιστήριο

Οι δημόσιες εγγραφές είναι ένας δημοφιλής τρόπος για να γίνουν οι εταιρείες δημόσιες, και υπάρχουν λόγοι γι' αυτό:

  • Αύξηση κεφαλαίου: Το κύριο πλεονέκτημα της εισαγωγής στο χρηματιστήριο είναι η αύξηση του κεφαλαίου. Όταν οι εταιρείες θέλουν να αντλήσουν κεφάλαια, αυτό μπορεί να γίνει για πολλά πράγματα, όπως η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης, η πρόσληψη νέων εργαζομένων, η μείωση του χρέους, η εξαγορά άλλων εταιρειών και πολλά άλλα.
  • Φήμη: Η δημοσιοποίηση μπορεί να είναι καλή για τη φήμη και την αξιοπιστία μιας εταιρείας. Όχι μόνο δίνει σε μια εταιρεία μεγάλη προσοχή και κάλυψη, αλλά οι εταιρείες πρέπει επίσης να πληρούν ορισμένες απαιτήσεις για να εισαχθούν σε ένα χρηματιστήριο και να αποκαλύπτουν ορισμένες πληροφορίες, όπως οικονομικές εκθέσεις. Ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο τις δημόσιες εταιρείες.

Μειονεκτήματα της δημόσιας εγγραφής

Ενώ υπάρχουν πλεονεκτήματα της δημόσιας εγγραφής, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Μερικά από αυτά είναι:

  • Οικονομική πληροφόρηση: Οι δημόσιες εταιρείες πρέπει να αποκαλύπτουν πολλές πληροφορίες στους επενδυτές. Για παράδειγμα, οι εταιρείες πρέπει να συμμορφώνονται με την περιοδική χρηματοοικονομική πληροφόρηση, η οποία μπορεί να είναι δύσκολη, έγκαιρη και δαπανηρή.
  • Υψηλό κόστος: Η διαδικασία IPO δεν είναι φθηνή. Οι εταιρείες πρέπει συνήθως να προσλάβουν δικηγόρους, επενδυτικούς τραπεζίτες, λογιστές και εξωτερικούς συμβούλους. Ένα από τα μεγαλύτερα έξοδα που συνεπάγεται μια δημόσια εγγραφή είναι οι αμοιβές των αναδόχων, οι οποίες μπορεί να κυμαίνονται από 4% έως 7% των ακαθάριστων εσόδων της δημόσιας εγγραφής.
  • Πίεση απόδοσης: Οι μακροπρόθεσμες στρατηγικές ανάπτυξης μπορεί να έρχονται σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι επενδυτές θέλουν να δουν αποτελέσματα σήμερα.

Πώς λειτουργεί μια IPO;

Πριν από την έκδοση δημόσιας εγγραφής, μια εταιρεία έχει λιγότερους επενδυτές, όπως φίλους, συγγενείς, επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων, επενδυτές-αγγέλους κ.λπ. Μόλις μια εταιρεία προχωρήσει σε δημόσια εγγραφή και το κοινό μπορεί να αγοράσει μετοχές της εταιρείας, το κοινό γίνεται επομένως συνιδιοκτήτης της εταιρείας.

Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο μέσω μιας δημόσιας εγγραφής μπορεί να είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Οι εταιρείες που επιλέγουν αυτόν τον τρόπο συνήθως προσλαμβάνουν έναν ανάδοχο, όπως μια επενδυτική τράπεζα, για να τις βοηθήσει με τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού μιας αρχικής τιμής για την προσφορά και του καθορισμού του αριθμού των μετοχών που θα πωληθούν. Μόλις καθοριστεί η αρχική τιμή, ο ανάδοχος εκδίδει μετοχές στους επενδυτές και οι μετοχές αρχίζουν να διαπραγματεύονται σε ένα χρηματιστήριο.

Σημειώστε ότι η αρχική τιμή (τιμή IPO) διαφέρει από την τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης. Η τιμή IPO καθορίζεται πριν από την IPO και είναι η τιμή που θα πληρώσουν οι επενδυτές που συμμετέχουν στην IPO ανά μετοχή. Για την προσέλκυση επενδυτών, αυτή είναι συνήθως χαμηλότερη από αυτήν που οι αναλυτές που τιμολογούν την εταιρεία πιστεύουν ότι θα πωληθούν οι μετοχές στην ανοικτή αγορά. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μικροεπενδυτές δεν έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην IPO και μπορούν να αγοράσουν μετοχές μόλις αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο. Η τιμή αυτή εξαρτάται από τη ζήτηση της μετοχής όταν αρχίσει η διαπραγμάτευσή της. Οι δημόσιες εγγραφές υψηλού προφίλ τείνουν να παρουσιάζουν μεταβλητότητα όταν βγαίνουν στην αγορά.

Πώς να ανταποκριθείτε σε μια IPO ως επενδυτής

Όταν μια πιο γνωστή εταιρεία βγαίνει στο χρηματιστήριο, είναι σημαντικό να κάνετε την έρευνά σας να εξετάσετε την οικονομική υγεία της εταιρείας και όχι να ενδώσετε στη διαφημιστική εκστρατεία των μέσων ενημέρωσης. Μια πηγή που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι το ενημερωτικό δελτίο της εταιρείας, το οποίο είναι ένα έγγραφο που πρέπει να εκδώσει κάθε εταιρεία που πρόκειται να εισαχθεί στο χρηματιστήριο. Περιλαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την επιχείρησή της, τα οικονομικά της στοιχεία, τις μελλοντικές προβλέψεις, τους κινδύνους και πολλά άλλα.

Η επένδυση σε δημόσιες εγγραφές τείνει να είναι επικίνδυνη και κερδοσκοπική από τη φύση της. Ως εκ τούτου, θα πρέπει πάντα να εξετάζετε το επενδυτικό σας σχέδιο προτού λάβετε μια επενδυτική απόφαση. Οι τιμές των IPO είναι εκτιμήσεις και δεν είναι ασυνήθιστο η τιμή της μετοχής στο τέλος της πρώτης ημέρας διαπραγμάτευσης στην αγορά μετά την IPO να είναι πολύ χαμηλότερη ή υψηλότερη από την τιμή της IPO. Ορισμένοι επενδυτές μπορεί να περιμένουν να επενδύσουν σε δημόσιες εγγραφές για να δουν πώς θα αποδώσουν τις πρώτες ημέρες ή μήνες στην αγορά, ώστε να προσδιορίσουν καλύτερα την αξία της εταιρείας.

Επενδύσεις σε δημόσιες εγγραφές μέσω της DEGIRO

Στο DEGIRO, μπορείτε να επενδύσετε σε δημόσιες εγγραφές μόλις αρχίσουν να διαπραγματεύονται στην αγορά. Στην ενότητα της ατζέντας εντός της πλατφόρμας, υπάρχει μια καρτέλα για τις δημόσιες εγγραφές, όπου μπορείτε να βρείτε προηγούμενες δημόσιες εγγραφές ή αυτές που θα ξεκινήσουν να διαπραγματεύονται σήμερα. Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε τις επερχόμενες δημόσιες εγγραφές στις ειδήσεις ή να ελέγξετε το ιστολόγιό μας για να μάθετε μερικές από τις πολυαναμενόμενες δημόσιες εγγραφές του 2022.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, είμαστε σε θέση να προσφέρουμε στους επενδυτές μας την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ορισμένες δημόσιες εγγραφές στις ΗΠΑ. Όταν συμβεί αυτό, θα σας ενημερώσουμε με ένα μήνυμα με λεπτομέρειες σχετικά με την IPO και οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εγγραφής στον διαπραγματευτή.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο δεν παρατίθενται για συμβουλευτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σύσταση για οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Ενδέχεται να χάσετε την κατάθεσή σας (ή μέρος αυτής). Σας συνιστούμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αντιστοιχούν στις γνώσεις και στην εμπειρία σας.

Τελευταίο μάθημα

backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.