Επένδυση μικρών χρηματικών ποσών

Πολλοί πρωτοεμφανιζόμενοι επενδυτές μπορεί να πιστεύουν ότι χρειάζονται πολλά χρήματα για να ξεκινήσουν να επενδύουν. Η αλήθεια είναι ότι η επένδυση με μικρά ποσά μπορεί να είναι μια καλή αρχή για να κατανοήσετε πώς λειτουργεί η αγορά και να μάθετε ποια είδη επενδύσεων είναι κατάλληλα για εσάς πριν επενδύσετε μεγαλύτερα ποσά.

Πώς να ξεκινήσετε να επενδύετε στο χρηματιστήριο με μικρά ποσά;

Το πρώτο βήμα είναι να ανοίξετε τον επενδυτικό σας λογαριασμό, κάτι που μπορείτε εύκολα να κάνετε ηλεκτρονικά. Συνιστάται επίσης να εξοικειωθείτε με ορισμένες βασικές επενδυτικές έννοιες. Είτε πρόκειται για ένα μικρό είτε για ένα μεγάλο ποσό που θέλετε να επενδύσετε, είναι πάντα καλό να κάνετε πρώτα κάποια έρευνα. Εάν είστε νέοι στην επένδυση, το Κέντρο Γνώσης είναι γεμάτο χρήσιμες πληροφορίες και αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Επενδύστε τα ψιλά σας

Αν αποφασίσετε ότι η διατήρηση χρημάτων σε τραπεζικό λογαριασμό δεν είναι για εσάς και θέλετε να ακολουθήσετε την επενδυτική οδό, είναι καιρός να καταρτίσετε ένα επενδυτικό σχέδιο, αν δεν το έχετε ήδη κάνει. Ανάλογα με τους επενδυτικούς σας στόχους και την ανοχή σας στον κίνδυνο, ως αρχάριος επενδυτής, μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να επενδύσετε σε μεμονωμένες μετοχές ή σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF). Μπορείτε να διαβάσετε για όλους τους διαφορετικούς τύπους χρηματοοικονομικών προϊόντων στο Κέντρο Γνώσεων.

Βάλτε στην άκρη ένα συγκεκριμένο ποσό για να επενδύετε τακτικά

Είναι επίσης δυνατό να επενδύετε μικρά χρηματικά ποσά σε τακτική βάση, είτε κάθε μήνα, τρίμηνο, έτος κ.λπ. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να θέλετε να εξετάσετε μια στρατηγική που ονομάζεται μέσος όρος κόστους δολαρίου.

Εν ολίγοις, με αυτή την επενδυτική στρατηγική, επενδύετε ίσα χρηματικά ποσά σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανεξάρτητα από την τιμή του περιουσιακού στοιχείου ή το τι συμβαίνει στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Ένα πλεονέκτημα του μέσου όρου κόστους δολαρίου είναι ότι αφαιρεί τους συναισθηματικούς παράγοντες από την επένδυση. Δεδομένου ότι πραγματοποιείτε τακτικά επενδύσεις ανεξάρτητα από τις συνθήκες της αγοράς, τα συναισθήματα εξαλείφονται από τη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Η ιδέα πίσω από αυτή τη στρατηγική είναι ότι όταν οι τιμές είναι υψηλές, μπορείτε να αντέξετε οικονομικά μόνο έναν ορισμένο αριθμό μετοχών. Όταν οι τιμές πέφτουν, μπορείτε να αγοράσετε περισσότερες μετοχές με το σταθερό ποσό που επενδύετε σε κάθε περίοδο. Στη συνέχεια, όταν η αγορά ανακάμπτει, επωφελείστε από την κατοχή περισσότερων μετοχών όταν τις αγοράσατε σε χαμηλή τιμή.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τις αμοιβές των χρηματιστών εάν επιλέξετε μια επενδυτική στρατηγική με μέσο όρο κόστους δολαρίου. Εάν επενδύετε περιοδικά σε τακτική βάση έναντι της επένδυσης σε ένα εφάπαξ ποσό, ενδέχεται να πληρώσετε περισσότερες προμήθειες μεσιτείας, οι οποίες μπορεί να είναι σημαντικές, ιδίως εάν επενδύετε μικρά ποσά κάθε φορά.

Επιλέξτε μια χρηματιστηριακή με χαμηλές αμοιβές

Οι αμοιβές των χρηματιστηριακών θα επηρεάσουν τις αποδόσεις των επενδύσεών σας. Ειδικά αν οι επενδύσεις σας είναι σχετικά μικρές, τα έξοδα συναλλαγών θα κάνουν μεγάλη διαφορά στις αποδόσεις σας. Τα τέλη διαφέρουν από μεσίτη σε μεσίτη, ανάλογα με πολλούς παράγοντες. Με τις πρωτόγνωρα χαμηλές αμοιβές μας, έχουμε κάνει την επένδυση προσιτή για όλους. Συγκρίνετε τις χρεώσεις μας με άλλα χρηματιστήρια.

Είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τυχόν κρυφές χρεώσεις ή επιβαρύνσεις πέραν του κόστους συναλλαγών, όπως τέλη αδράνειας, συντήρησης ή φύλαξης.

Τέλη αδράνειας

Καθώς οι περισσότερες χρηματιστηριακές κερδίζουν χρήματα από τις προμήθειες, ορισμένες χρηματιστηριακές επιβάλλουν στους πελάτες τους τέλη αδράνειας ως έναν τρόπο για να αντισταθμίσουν τις χρεώσεις προμηθειών εάν ένας πελάτης δεν συναλλάσσεται συχνά. Οι αμοιβές αδράνειας επηρεάζουν περισσότερο τους παθητικούς και τους επενδυτές που επενδύουν με μικρά χρηματικά ποσά.

Τέλη συντήρησης

Όταν επιλέγετε μια χρηματιστηριακή , είναι επίσης σημαντικό να γνωρίζετε τις τυχόν χρεώσεις συντήρησης. Τα τέλη συντήρησης χρεώνονται μόνο για την ύπαρξη λογαριασμού. Αυτά μπορεί να χρεώνονται μηνιαία, τριμηνιαία, ετήσια κ.ο.κ. Μπορούν επίσης να εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η αξία του χαρτοφυλακίου σας.

Τέλη θεματοφυλακής

Οι χρηματιστηριακές ενδέχεται επίσης να χρεώνουν τέλη θεματοφυλακής για τη φύλαξη και τη φύλαξη των περιουσιακών σας στοιχείων. Αυτά μπορούν επίσης να χρεώνονται μηνιαίως, τριμηνιαίως, ετησίως κ.ο.κ.

Στη DEGIRO, πιστεύουμε στη μέγιστη διαφάνεια και δεν υπάρχουν τέλη αδράνειας, συντήρησης ή φύλαξης. Μπορείτε να βρείτε όλες τις χρεώσεις μας που παρατίθενται στον Πίνακα Χρεώσεων στη σελίδα μας Χρεώσεις. Προσφέρουμε ακόμη και τη δυνατότητα να επενδύσετε χωρίς προμήθεια σε μια επιλογή ETF. Το κάνουμε αυτό για να σας διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να διαφοροποιήσετε το χαρτοφυλάκιό σας, χωρίς τον αντίκτυπο των χρεώσεων. Ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις.

Ποια θα πρέπει να είναι η ελάχιστη επένδυση;

Ορισμένες χρηματιστηριακές έχουν ελάχιστη επενδυτική απαίτηση. Επομένως, αν θέλετε να επενδύσετε μόνο μικρά ποσά, αυτό είναι επίσης κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας κατά την επιλογή μιας χρηματιστηριακής. Εμείς δεν έχουμε ελάχιστο όριο συναλλαγών που να επιβάλλεται στους επενδυτές μας. Έχετε την ελευθερία να επενδύσετε όσα χρήματα θέλετε, ακόμη και αν πρόκειται για μόλις 1 ευρώ ετησίως.

Καθορίστε τον καλύτερο τύπο επένδυσης για το ποσό σας

Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα χρηματοοικονομικά προϊόντα. Δεν είναι όλα κατάλληλα αν έχετε ένα μικρό ποσό για επένδυση και, ακόμη πιο σημαντικό, δεν είναι όλα κατάλληλα για όσους μόλις έχουν αρχίσει να επενδύουν. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Όπως αναφέρθηκε, αν είστε αρχάριος, ίσως να θέλετε να εξετάσετε το ενδεχόμενο μετοχών ή ETFs. Θα μπορούσατε επίσης να εξετάσετε τα ομόλογα ή άλλα είδη αμοιβαίων κεφαλαίων.

Η επένδυση ως εναλλακτική λύση στην αποταμίευση

Ίσως αναρωτηθείτε, γιατί να μην κρατάτε τα χρήματα στον αποταμιευτικό λογαριασμό; Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα τόσο στην αποταμίευση όσο και στην επένδυση. Η αποταμίευση είναι συνήθως ασφαλέστερη, επειδή το ποσό των χρημάτων στο λογαριασμό σας γενικά δεν θα μειωθεί, εκτός αν κάνετε ανάληψη. Από την άλλη πλευρά, τα χρήματά σας μπορεί να χάσουν αγοραστική δύναμη λόγω του πληθωρισμού και μπορεί να μην έχετε τόσο υψηλές αποδόσεις όσο με την επένδυση, ιδίως σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Εάν επιλέξετε να επενδύσετε τα χρήματά σας, θα μπορούσατε να λάβετε υψηλότερες αποδόσεις από ό,τι εάν αποταμιεύατε τα χρήματά σας σε τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, υπάρχουν πάντα κίνδυνοι.

Είτε αποταμιεύετε τα χρήματά σας είτε τα επενδύετε, θα πρέπει πάντα να εξετάζετε το επενδυτικό σας σχέδιο και τους επενδυτικούς σας στόχους μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα.

Η αναμενόμενη απόδοση εξαρτάται από το επενδυτικό σας σχέδιο

Η πρόβλεψη των αποδόσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση, ακόμη και για τους έμπειρους επενδυτές. Αν και δεν μπορείτε ποτέ να είστε σίγουροι για το πώς θα αποδώσει το χαρτοφυλάκιό σας, μπορείτε πάντα να κάνετε ένα σχέδιο που θα σας βοηθήσει να το εκτιμήσετε.

Να θυμάστε ότι κάθε επένδυση ενέχει κίνδυνο. Ακόμη και όταν επενδύετε μικρά ποσά, να έχετε επίγνωση όλων των πιθανών κινδύνων. Η επίγνωση, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό και τη διαφοροποίηση, μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους οικονομικούς σας στόχους.

Επενδύετε μικρά ποσά; Ανοίξτε έναν λογαριασμό

Τώρα που ξέρετε πώς να επενδύσετε μικρά χρηματικά ποσά, ήρθε η ώρα να ξεκινήσετε. Μπορείτε να εγγραφείτε σε λογαριασμό μαζί μας εξ ολοκλήρου online και η διαδικασία είναι εύκολη και απλή. Ανοίξτε έναν λογαριασμό σήμερα!

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο δεν παρατίθενται για συμβουλευτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σύσταση για οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Ενδέχεται να χάσετε την κατάθεσή σας (ή μέρος αυτής). Σας συνιστούμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αντιστοιχούν στις γνώσεις και στην εμπειρία σας.

backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.