Τι είναι ο δείκτης VIX;

Ο δείκτης VIX αποκαλείται συχνά ο δείκτης φόβου της χρηματιστηριακής αγοράς. Ο δείκτης εκτινάσσεται συνήθως όταν υπάρχει αναταραχή και οι τιμές πέφτουν. Οι επενδυτές μπορούν να αντισταθμίσουν την εν λόγω αναταραχή με χρηματοπιστωτικά μέσα που βασίζονται στον δείκτη VIX και σε άλλους δείκτες μεταβλητότητας.

Τι είναι η μεταβλητότητα;

Η μεταβλητότητα στον κόσμο των επενδύσεων είναι η κίνηση της τιμής ενός χρηματοπιστωτικού μέσου. Είναι ένα μέτρο του πόσο ανεβοκατεβαίνει και πόσο κατεβαίνει η τιμή. Για παράδειγμα, μια μετοχή που ανεβαίνει ή πέφτει κατά μέσο όρο 1 ποσοστιαία μονάδα την ημέρα έχει μεγαλύτερη μεταβλητότητα από μια μετοχή που ανεβαίνει ή πέφτει κατά μέσο όρο 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την ημέρα.

Ιστορική μεταβλητότητα και τεκμαρτή μεταβλητότητα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι μέτρησης της μεταβλητότητας στην αγορά. Η πρώτη μέθοδος κοιτάζει πίσω στο χρόνο. Κατά τη διάρκεια μιας χρονικής περιόδου προσδιορίζεται πόσο ευμετάβλητη ήταν η τιμή, για παράδειγμα, μιας μετοχής. Αυτό ονομάζεται ιστορική μεταβλητότητα. Μια άλλη μέθοδος είναι αυτή της έμμεσης μεταβλητότητας (που ονομάζεται επίσης τεκμαρτή μεταβλητότητα ή αναμενόμενη μεταβλητότητα). Αυτή η μέθοδος κοιτάζει μπροστά. Αυτό γίνεται με βάση τις τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης επί ενός δείκτη. Αυτό συμβαίνει επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης λένε κάτι για την προσδοκία που έχουν οι επενδυτές για τις μελλοντικές κινήσεις των τιμών. Με την εξέταση αυτών των τιμών είναι δυνατόν να μετρηθεί ποιες είναι αυτές οι προσδοκίες.

Περισσότερη μεταβλητότητα σε μια πτωτική χρηματιστηριακή αγορά

Οι αυξήσεις στο χρηματιστήριο είναι σχεδόν πάντα σταδιακές. Αλλά όταν η χρηματιστηριακή αγορά πέφτει, συχνά το κάνει με μεγάλα σοκ και απότομες μειώσεις των τιμών. Ως εκ τούτου, η μεταβλητότητα σε μια πτωτική χρηματιστηριακή αγορά συχνά εκτινάσσεται. Ο αμερικανικός δείκτης VIX στον S&P 500 κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 25 μονάδων. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, ο VIX έφτασε σε θέσεις που ξεπέρασαν τις 80 μονάδες. Αυτό συνέβη και την άνοιξη του 2020 κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κορόνας. Η υψηλότερη ενδιάμεση θέση του δείκτη VIX επιτεύχθηκε το 2008, ενώ η υψηλότερη θέση κλεισίματος την άνοιξη του 2020. Επειδή η μεταβλητότητα είναι πολύ υψηλότερη σε κακές εποχές στη χρηματιστηριακή αγορά, ο δείκτης VIX αποκαλείται έτσι και δείκτης φόβου.

Ιστορία του αμερικανικού δείκτη VIX

Ο πρώτος δείκτης μεταβλητότητας ήταν ο αμερικανικός δείκτης VIX. Το Chicago Board Options Exchange (CBOE) εγκαινίασε αυτόν τον δείκτη το 1993. Το CBOE είναι ένα αμερικανικό χρηματιστήριο δικαιωμάτων προαίρεσης. Για τα πρώτα χρόνια, ο δείκτης βασιζόταν σε δικαιώματα προαίρεσης επί του S&P 100, ο οποίος είναι ένας υποδείκτης του S&P 500 που περιέχει τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο αμερικανικό χρηματιστήριο. Το 2003, η CBOE και η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προσάρμοσαν τον υπολογισμό του δείκτη. Έκτοτε, ο VIX βασίζεται σε δικαιώματα προαίρεσης επί ολόκληρου του δείκτη S&P 500.

Υπολογισμός του δείκτη VIX

Ο υπολογισμός του αμερικανικού δείκτη VIX βασίζεται σε δικαιώματα προαίρεσης επί του δείκτη S&P 500 που λήγουν εντός περιόδου 23 έως 37 ημερών. Λαμβάνονται υπόψη τόσο τα παραδοσιακά δικαιώματα που λήγουν την τρίτη Παρασκευή του μήνα όσο και τα δικαιώματα που λήγουν εβδομαδιαίως. Μόνο τα δικαιώματα που είναι "εκτός χρημάτων" περιλαμβάνονται στον υπολογισμό. Ένα δικαίωμα προαίρεσης είναι εκτός χρήματος εάν το δικαίωμα προαίρεσης δεν αποδίδει τίποτα όταν ασκείται. Αυτό ισχύει για ένα δικαίωμα πώλησης εάν η τιμή του υποκείμενου χρηματοπιστωτικού μέσου είναι υψηλότερη από την τιμή άσκησης. Για ένα δικαίωμα αγοράς, αυτό συμβαίνει αν η τιμή είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, τα δικαιώματα προαίρεσης για τα οποία δεν υπάρχουν προσφορές εξαιρούνται από τον υπολογισμό. Εάν υπάρχουν δύο δικαιώματα προαίρεσης με διαδοχική τιμή άσκησης για τα οποία δεν υπάρχουν προσφορές, όλα τα επόμενα δικαιώματα προαίρεσης αποκλείονται επίσης. Για τα δικαιώματα πώλησης, πρόκειται για δικαιώματα με υψηλότερη τιμή άσκησης, ενώ για τα δικαιώματα αγοράς πρόκειται για δικαιώματα με χαμηλότερη τιμή άσκησης.

Επειδή οι τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης κινούνται συνεχώς, η σύνθεση του καλαθιού των σειρών δικαιωμάτων προαίρεσης στο οποίο βασίζεται ο υπολογισμός του VIX μπορεί να αλλάξει σε πραγματικό χρόνο. Αυτό καθιστά αδύνατο τον υπολογισμό του VIX με το χέρι. Επομένως, αυτό γίνεται από υπολογιστές.

Χρήση του VIX ως αντιστάθμιση κινδύνου

Επειδή ο δείκτης VIX αυξάνεται σε περιόδους πτώσης των τιμών των μετοχών, είναι δυνατή η χρήση χρηματοπιστωτικών μέσων που προέρχονται από τον δείκτη VIX για την προστασία από τις απώλειες των τιμών. Είναι επίσης δυνατό να κερδοσκοπήσει κανείς σε αυτές τις απώλειες τιμών. Υπάρχουν δικαιώματα προαίρεσης VIX και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης VIX επί του δείκτη. Επιπλέον, υπάρχουν προϊόντα μόχλευσης, όπως τα Turbos και τα ETF που καθιστούν δυνατή την παρακολούθηση ενός δείκτη μεταβλητότητας. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που σχετίζονται με αυτού του είδους τα προϊόντα λόγω του υψηλού κόστους ή επειδή μπορείτε να χάσετε περισσότερα από την κατάθεσή σας. Ως εκ τούτου, δεν είναι κατάλληλα για τους αρχάριους επενδυτές.

Contango

Ένα πρόβλημα με τα ETF που βασίζονται στον VIX είναι ότι η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων για τον VIX αυξάνεται όσο απομακρύνεται η ημερομηνία λήξης. Αυτό ονομάζεται contango και είναι ένα φαινόμενο γνωστό από την αγορά των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για τις τιμές των εμπορευμάτων, όπως το πετρέλαιο. Η υψηλότερη τιμή για παράδοση στο μέλλον είναι το αποτέλεσμα της αβεβαιότητας σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στην τιμή στο μεταξύ. Στην περίπτωση των βασικών εμπορευμάτων, αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, αποτυχίες καλλιεργειών ή την απώλεια κάποιας παραγωγής πετρελαίου. Για τον VIX, η αβεβαιότητα είναι το πώς θα εξελιχθεί το κλίμα στη χρηματιστηριακή αγορά.

Η συνέπεια του contango είναι ότι οι επενδυτές που εργάζονται με προθεσμιακά συμβόλαια πληρώνουν επανειλημμένα ένα premium για τη διατήρηση της ίδιας θέσης. Ως αποτέλεσμα, μια επένδυση που χρησιμοποιεί προθεσμιακά συμβόλαια μειώνεται αυτόματα σε αξία.

Παραλλαγές του δείκτη VIX

Εκτός από τον δείκτη μεταβλητότητας για τον S&P 500, η CBOE διαθέτει μια σειρά άλλων δεικτών μεταβλητότητας για τα χρηματιστήρια NYSE και NASDAQ. Για παράδειγμα, υπάρχουν δείκτες μεταβλητότητας για τον Dow Jones και τον Russell 2000 που περιλαμβάνουν μικρότερες εταιρείες. Υπάρχουν επίσης δείκτες μεταβλητότητας που εξετάζουν μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από τον VIX για τον S&P 500. Οι ευρωπαϊκοί δείκτες διαθέτουν σήμερα επίσης τέτοιου είδους δείκτες. Ένα παράδειγμα είναι ο ευρωπαϊκός δείκτης μεταβλητότητας Euro Stoxx 50 (VSTOXX). Βασίζεται σε δικαιώματα προαίρεσης επί του Euro Stoxx 50. Πρόκειται για τον ευρωπαϊκό δείκτη με τις πενήντα μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο δεν παρατίθενται για συμβουλευτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σύσταση για οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Ενδέχεται να χάσετε την κατάθεσή σας (ή μέρος αυτής). Σας συνιστούμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αντιστοιχούν στις γνώσεις και στην εμπειρία σας.

backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν δωρεάν λογαριασμό και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Ας ξεκινήσουμε

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.