Σκέφτεστε να αγοράσετε ξένες μετοχές;

Ορισμένοι ιδιώτες επενδυτές μπορεί να τείνουν να επενδύουν στις εγχώριες αγορές για πολλούς λόγους, ένας από τους οποίους είναι η προκατάληψη της χώρας καταγωγής. Ωστόσο, η είσοδος στις διεθνείς αγορές μπορεί δυνητικά να ωφελήσει το χαρτοφυλάκιό σας. Αυτό το άρθρο εξετάζει την επένδυση σε ξένες μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των πλεονεκτημάτων, των κινδύνων, των φορολογικών επιπτώσεων και του κόστους, και παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη διεθνή επένδυση με την DEGIRO.

Γιατί να επενδύσετε σε ξένες μετοχές;

Πρέπει πρώτα να εξηγήσουμε γιατί κάποιος μπορεί να θέλει να επενδύσει σε ξένα χρηματιστήρια και να αγοράσει μετοχές των ΗΠΑ ή ακόμη και μετοχές του Χονγκ Κονγκ. Είτε σκέφτεστε να επενδύσετε σε γνωστές αμερικανικές εταιρείες είτε σε εξειδικευμένες ευρωπαϊκές, παρακάτω θα βρείτε ορισμένα πλεονεκτήματα των διεθνών επενδύσεων:

 • Διαφοροποίηση

  Η αγορά ξένων μετοχών είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Ας υποθέσουμε ότι το χαρτοφυλάκιό σας αποτελείται μόνο από εγχώριες μετοχές. Στη συνέχεια, η οικονομία της χώρας σας υποθετικά γνωρίζει ένα κραχ, έχοντας σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στο χαρτοφυλάκιό σας. Εάν το χαρτοφυλάκιό σας περιλάμβανε μετοχές από διάφορες χώρες, ίσως και ονομαστικές σε διαφορετικά ξένα νομίσματα, αυτού του είδους ο επενδυτικός κίνδυνος θα μπορούσε να είναι πιο καλά διασκορπισμένος.

  Ωστόσο, η πραγματική διαφοροποίηση δεν επιτυγχάνεται μόνο με επενδύσεις σε ξένες μετοχές. Η επένδυση σε εταιρείες διαφορετικών τομέων και κλάδων, καθώς και η επένδυση σε διάφορα χρηματοοικονομικά προϊόντα, όπως ομόλογα και ETF, μπορούν επίσης να συμβάλουν στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας. Αυτό το βίντεο εξηγεί αναλυτικότερα τη διαφοροποίηση και τη σημασία της στις επενδύσεις.

 • Αναπτυσσόμενες οικονομίες

  Η είσοδος στις διεθνείς αγορές μπορεί επίσης να σας επιτρέψει να συμμετάσχετε στην ανάπτυξη των οικονομιών. Αυτό σημαίνει ότι μπαίνοντας σε οποιαδήποτε χρηματιστηριακή αγορά που βρίσκεται ακόμη σε ανάπτυξη, θα έχετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε στην ανάπτυξή της και ενδεχομένως να κερδίσετε στο μέλλον.

 • Περισσότερες επιλογές

  Τέλος, η επένδυση στις διεθνείς αγορές σας δίνει τη δυνατότητα να αγοράζετε και να πουλάτε ευρύτερο φάσμα προϊόντων, αντί να περιορίζεστε σε μετοχές που διαπραγματεύονται στο εγχώριο χρηματιστήριο. Ορισμένες χώρες μπορεί επίσης να προσφέρουν διαφορετικές επενδυτικές ευκαιρίες. Για παράδειγμα, οι μετοχές κάνναβης είναι διαθέσιμες στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ και του Καναδά λόγω της νομιμοποίησης της κάνναβης σε αυτές τις χώρες.

Πώς μπορώ να επενδύσω σε ξένες μετοχές;

Για να επενδύσετε σε μετοχές γενικά, πρέπει συνήθως να ανοίξετε έναν λογαριασμό διαπραγμάτευσης μετοχών σε έναν χρηματιστή, όπως η DEGIRO. Εάν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε σε διεθνείς μετοχές, είναι σημαντικό να δείτε πρώτα ποια ξένα χρηματιστήρια και ποιες επενδυτικές επιλογές διαθέτει ένας χρηματιστής. Η DEGIRO σας παρέχει πρόσβαση σε περισσότερα από 50 χρηματιστήρια σε 30 χώρες, οπότε δεν χρειάζεται να ανησυχείτε γι' αυτό.

Μετά το άνοιγμα του λογαριασμού σας, μπορείτε να επενδύσετε σε ξένες μετοχές άμεσα ή έμμεσα.

 • Άμεσες επενδύσεις

  Η άμεση επένδυση σε ξένες μετοχές συνεπάγεται την αγορά μετοχών μιας ξένης χώρας. Με αυτό, αποκτάτε μερίδιο ιδιοκτησίας σε μια εταιρεία που εδρεύει εκτός της χώρας σας.

 • Έμμεση επένδυση

  Μπορείτε επίσης να επενδύσετε έμμεσα σε ξένες μετοχές μέσω ETF ή άλλων επενδυτικών κεφαλαίων. Με ένα ETF ή ένα επενδυτικό κεφάλαιο, δεν κατέχετε άμεσα μέρος μιας εταιρείας. Αντίθετα, τα προϊόντα αυτά παρακολουθούν την απόδοση ενός καλαθιού τίτλων, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κλάσματα μετοχών ξένων εταιρειών.

Ποιοι είναι οι σχετικοί κίνδυνοι;

Είτε επενδύετε σε εγχώριες είτε σε ξένες μετοχές, υπάρχει πάντα κίνδυνος. Ορισμένες χρηματιστηριακές αγορές και ξένες εταιρείες μπορεί να είναι πιο επικίνδυνες από άλλες. Ο υψηλός κίνδυνος μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες απολαβές αλλά και σε σημαντικές απώλειες. Όταν σκέφτεστε να επενδύσετε σε ξένες αγορές, είναι σημαντικό να σκεφτείτε το προσωπικό σας επενδυτικό σχέδιο και την ανοχή σας στον κίνδυνο. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας:

 • Συναλλαγματικές διακυμάνσεις

  Οι διεθνείς μετοχές μπορούν να ονομαστικοποιηθούν σε ξένο νόμισμα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι συναλλαγματικές διακυμάνσεις. Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις επενδύσεις σας, αλλά μπορούν επίσης να τις επηρεάσουν θετικά όταν οι συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ευνοϊκές.

 • Πολιτικός κίνδυνος

  Εάν επιλέξετε να αγοράσετε ξένες μετοχές, μπορεί να υπάρχει πολιτικός κίνδυνος, σύμφωνα με τον οποίο το πολιτικό κλίμα μιας χώρας μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες απώλειες.

 • Οικονομικός κίνδυνος

  Οικονομικός κίνδυνος μπορεί επίσης να προκύψει όταν αγοράζετε μετοχές σε διεθνές επίπεδο. Εάν η οικονομία μιας χώρας είναι ασταθής, αυτό μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και τις αποδόσεις σας σε σύγκριση με μια χώρα με ισχυρότερη και λιγότερο ασταθή οικονομία.

 • Ποιες είναι οι φορολογικές επιπτώσεις;

  Οι κινητές αξίες μπορεί να διαπραγματεύονται λιγότερο συχνά ανάλογα με το μέγεθος της ξένης αγοράς. Εάν υπάρχει λιγότερη ρευστότητα, ενδέχεται να είναι πιο δύσκολο να αγοράσετε ή να πουλήσετε ή να χρειαστεί περισσότερος χρόνος για την εκτέλεση της εντολής σας.

Ποιες είναι οι φορολογικές επιπτώσεις;

Κατά την είσοδο στις διεθνείς αγορές, πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη οι φορολογικές επιπτώσεις. Εάν έχετε αγοράσει μια μετοχή ή εάν μια εταιρεία έχει καταβάλει μέρισμα, πρέπει να καταβληθούν οι ανάλογοι φόροι. Οι φόροι μπορεί να διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, υπάρχει φόρος συναλλαγής 0,5% κατά την αγορά μετοχών με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο που ονομάζεται Stamp Duty.

Ο παρακρατούμενος φόρος, από την άλλη πλευρά, καταβάλλεται σε εισοδήματα όπως τα μερίσματα ή τα κουπόνια. Καταβάλλεται στις φορολογικές αρχές της χώρας κατοικίας του οργανισμού που καταβάλλει το εισόδημα (χώρα προέλευσης) απευθείας κατά την καταβολή του εισοδήματος. Οι συντελεστές παρακράτησης φόρου στην πηγή ποικίλλουν επίσης ανάλογα με τη χώρα και ορισμένες χώρες ενδέχεται να έχουν συνάψει φορολογικές συμφωνίες για την αποφυγή διπλής φορολόγησης του ίδιου εισοδήματος.

Για παράδειγμα, εάν υπάρχει φορολογική συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και της χώρας φορολογικής κατοικίας σας, η συμπλήρωση του εντύπου W-8BEN μπορεί να παρέχει απαλλαγή στην πηγή για το εισόδημα που προέρχεται από τις ΗΠΑ.

Με την DEGIRO, ένας συγκεκριμένος κατάλογος προϊόντων εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής αυτού του επιδόματος και εσείς ως πελάτης πρέπει να πληροίτε ορισμένες προϋποθέσεις. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό και τη φορολογία γενικά μπορείτε να βρείτε στις Συχνές ερωτήσεις για τη φορολογία. Παρακαλούμε σημειώστε: καθώς η DEGIRO είναι μια χρηματιστηριακή απλής, δεν παρέχει φορολογικές υπηρεσίες οποιουδήποτε είδους.

Επένδυση σε ξένες μετοχές με την DEGIRO

Όπως αναφέρθηκε, με ένα λογαριασμό DEGIRO, έχετε πρόσβαση σε περισσότερα από 50 χρηματιστήρια, σε 30 χώρες. Εκτός από πολλά ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μπορείτε επίσης να συναλλάσσεστε σε χρηματιστήρια της Βόρειας Αμερικής, καθώς και σε χρηματιστήρια της Ασίας και της Ωκεανίας. Μια πλήρη επισκόπηση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας Προϊόντα και αγορές.

Προς το παρόν δεν προσφέρουμε feeds τιμών για ορισμένα χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων (ενδεικτικά): Αυστραλία, Καναδάς, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη. Για αυτά, θα βλέπετε μόνο τις τιμές τέλους της ημέρας. Εάν δεν είναι διαθέσιμη η ζωντανή τροφοδοσία τιμών, μπορείτε να εξακολουθείτε να δίνετε εντολές, αλλά ίσως θελήσετε να βρείτε πληροφορίες για τις τιμές αλλού στο διαδίκτυο.

Όταν επενδύετε διεθνώς, θα πρέπει να έχετε κατά νου τις ζώνες ώρας. Ορισμένα χρηματιστήρια είναι ανοιχτά σε διαφορετικές ώρες ή μπορεί να είναι κλειστά λόγω τοπικής αργίας. Για το λόγο αυτό, δημιουργήσαμε μια επισκόπηση των ωρών λειτουργίας των ανταλλακτηρίων και των αργιών, ώστε να μπορείτε εύκολα να καταλάβετε πότε ένα ανταλλακτήριο είναι ανοιχτό. Εάν δώσετε μια εντολή όταν ένα χρηματιστήριο δεν είναι ανοιχτό, η εντολή σας διατηρείται και αποστέλλεται στο χρηματιστήριο όταν ανοίξει ξανά η αγορά.

Πόσο κοστίζει;

Τα τέλη μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις αποδόσεις σας, επομένως είναι σημαντικό να τα λαμβάνετε υπόψη όταν ανοίγετε έναν λογαριασμό για επενδύσεις.

Προσφέρουμε χαμηλές αμοιβές τόσο για εγχώριες όσο και για διεθνείς επενδύσεις. Για παράδειγμα, η αγορά και η πώληση στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κοστίζει 0,50 € + 0,004 USD ανά μετοχή. Οι αμοιβές μας ποικίλλουν ανάλογα με το χρηματιστήριο. Μια επισκόπηση μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας για τις χρεώσεις. Μπορεί να υπάρχει περίπτωση μια μετοχή να είναι εισηγμένη σε περισσότερα από ένα χρηματιστήρια. Όταν αγοράζετε μετοχές που είναι εισηγμένες σε περισσότερα από ένα χρηματιστήρια, να έχετε υπόψη σας ότι ανάλογα με το χρηματιστήριο, τα τέλη διαφέρουν, ο όγκος συναλλαγών μπορεί να είναι διαφορετικός και οι τιμές των μετοχών μπορεί να έχουν οριστεί σε ξένο νόμισμα.

Οι συναλλαγές σε ξένο νόμισμα μπορούν να διεκπεραιωθούν με δύο τρόπους: χρησιμοποιώντας την επιλογή AutoFX ή κρατώντας ξένα κεφάλαια χειροκίνητα. Το AutoFX είναι η προεπιλεγμένη επιλογή και μετατρέπουμε αυτόματα το απαιτούμενο ποσό. Εάν πουλήσετε μια μετοχή, τα έσοδα θα μετατραπούν επίσης πίσω στο βασικό σας νόμισμα. Με τη χειροκίνητη διακράτηση συναλλάγματος, έχετε τη δυνατότητα να μετατρέψετε χειροκίνητα τα κεφάλαια και να διακρατήσετε ξένο νόμισμα στο λογαριασμό σας. Εάν συναλλάσσεστε συχνά σε ξένα νομίσματα, η λειτουργία Χειροκίνητης διακράτησης μπορεί να είναι μια πιο αποδοτική επιλογή. Μια επισκόπηση των χρεώσεων και για τις δύο επιλογές μπορείτε να βρείτε στη σελίδα μας Χρεώσεις.

Άνοιγμα λογαριασμού

Οι πληροφορίες στο παρόν άρθρο δεν παρατίθενται για συμβουλευτικούς σκοπούς και δεν αποτελούν σύσταση για οποιαδήποτε επένδυση. Οι επενδύσεις ενέχουν κινδύνους. Ενδέχεται να χάσετε την κατάθεσή σας (ή μέρος αυτής). Σας συνιστούμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοπιστωτικά προϊόντα που αντιστοιχούν στις γνώσεις και στην εμπειρία σας.

backtotop

Το επενδυτικό σας ταξίδι ξεκινάει εδώ

Ανοίξτε έναν λογαριασμό δωρεάν και ενταχθείτε σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια επενδυτές στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας.

Σημείωση:
Η επένδυση ενέχει κινδύνους. Μπορείτε να χάσετε ένα μέρος ή και όλο το επενδυμένο κεφάλαιό σας. Σας συμβουλεύουμε να επενδύετε μόνο σε χρηματοοικονομικά προϊόντα που ανταποκρίνονται στις γνώσεις και την εμπειρία σας. Αυτό δεν αποτελεί επενδυτική συμβουλή.

Η επένδυση ενέχει κινδύνους.

icon_close

Θέλουμε να δώσουμε στους ανθρώπους τη δυνατότητα να γίνουν οι καλύτεροι επενδυτές που μπορούν να γίνουν. Προσφέροντας ένα σύμπαν δυνατοτήτων και επιλογών στη φιλική προς το χρήστη πλατφόρμα μας, καταργούμε τα εμπόδια για να κάνουμε τις επενδύσεις προσιτές σε όλους: αρχάριους ή ειδικούς. Αποκτάτε πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε περισσότερα από 50 παγκόσμια χρηματιστήρια, ώστε να έχετε την ελευθερία να επενδύετε με τον τρόπο που σας αρέσει. Στον κόσμο μας, έχετε επίσης μεγάλη αξία για τα χρήματά σας. Έτσι, χωρίς να κάνουμε ούτε εκατοστό συμβιβασμό στην ποιότητα, την ασφάλεια και το εύρος των επενδυτικών μας υπηρεσιών, προσφέρουμε απίστευτα χαμηλές χρεώσεις. Η ιεράρχηση των αναγκών σας μας βοήθησε να γίνουμε η κορυφαία ευρωπαϊκή διαδικτυακή χρηματιστηριακή. Οι 2,5+ εκατομμύρια πελάτες μας και τα 100+ διεθνή βραβεία αποτελούν απόδειξη της επιτυχίας μας.

flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, a foreign branch of flatexDEGIRO Bank AG | Amstelplein 1, 1096HA Amsterdam | Τηλέφωνο: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε τον αριθμό τηλεφώνου της συγκεκριμένης χώρας, συμπεριλαμβανομένου του κωδικού της χώρας (π.χ. +31 20 2613072). | e-mail: εδώ θα πρέπει να προσθέσετε την τοπική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου(e-mail) του SD (π.χ. clients@degiro.gr) | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένοη στο Ολλανδικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό 82510245. | Η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch, με την επωνυμία DEGIRO, είναι το ολλανδικό υποκατάστημα της flatexDEGIRO Bank AG. Η flatexDEGIRO Bank AG εποπτεύεται κατά κύριο λόγο από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή του χρηματοπιστωτικού τομέα (BaFin). Στην Ολλανδία, η flatexDEGIRO Bank Dutch Branch είναι εγγεγραμμένη στην DNB και εποπτεύεται από την AFM και την DNB. | Η flatexDEGIRO Bank AG είναι αδειοδοτημένη γερμανική τράπεζα που εποπτεύεται από τη γερμανική χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή και είναι εγγεγραμμένη στο Γερμανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με αριθμό HRB 105687.